A mi Európánk! címmel átfogó konzultációt hirdet az MSZP – adta hírül megszokott vasárnapi fröcsögésében Ujhelyi István.

Képernyőfotó: YouTube.com

A szoci EP-képviselő hazafias kötelességről értekezik, ami az ő szájából minden, csak nem hiteles:

Hazafias kötelesség érvényt szerezni a magyar érdekeknek Európában és az európai értékeknek Magyarországon. Erről szól az az átfogó konzultáció, amelyet a mai napon indítunk útjára.

Ujhelyi egyenesen attól tart, hogy a szabadságát töltő miniszterelnök a Fidesszel vereti szét az EU-t:

A magyar miniszterelnök megérdemelt nyári vakációja előtt hivatalosan is kormányprogrammá emelte az Európai Unió fideszes szétverését.

A szoci alelnök nagyszabású tervet jelentett be, úgynevezett európai demokrata társaival bölcsen megreformálnák az uniót:

Az Európai Unió működése messze nem tökéletes. Mi, európai demokraták azonban a Putyin-terv fideszes végrehajtásával szemben nem szétverni, hanem bölcsen megreformálni és újraegyesíteni akarjuk az Uniót.

A szoci politikus szerint a magyar miniszterelnök politikai kalandor, akit a sebészeti osztályon baltával gyógyító rémhez hasonlít:

Az a fajta kekeckedő populizmus, amelyet Orbán és a hozzá hasonló politikai kalandorok hirdetnek, csak az európai közösség szétverését és bukását hozza el. A sebészeti osztályon sem baltával szoktak gyógyítani, hanem precíz eszközökkel, felkészült szakemberek együttműködésével.

Ujhelyi véres rémképe után eljutunk a szoci konzultáció egyedi ötletéhez. (A kormány nemzeti konzultációja után a Jobbik, az LMP és már a Momentum is elindította a maga valódi vagy alternatív nemzeti konzultáció névre keresztelt másolatait – szerk.)

A mai nappal elindítjuk azt az átfogó konzultációt, amely Magyarország helyéről és szerepéről, az Európai Unió működéséről és jövőbeni irányairól szól; vagyis a Mi Európánkról

– írja Ujhelyi, aki arról is tájékoztat, hogy tíz kérdésben várnak választ a magyaroktól.

A szoci konzi IDE kattintva érhető el. Az oldalra kattintva egy videó válik elérhetővé, amelynek megtekintését csak erős idegzetű olvasóink számára ajánljuk, tekintettel arra, hogy azon Ujhelyi István köszöntőjét nézhetik meg. A politikus feje betölti a képernyőt, és úgy szólít meg:

Kedves hazafiak!

Az alábbiakban közöljük a szoci konzi tíz kérdését, hátha nincs gusztusok a szocik honlapjára látogatni:

  1. Egyetért azzal, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van?
  2. Ön szerint milyen irányba kellene átalakítani az Európai Uniót?
  3. Egyetért azzal, hogy Magyarországnak mielőbb csatlakoznia kellene az eurót használó tagállamok közösségéhez?
  4. Egyetért azzal, hogy a korrupció megfékezése érdekében Magyarországnak mielőbb csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez?
  5. Ön szerint a menekültválság kapcsán mi garantál hosszú távon is biztonságot adó válaszokat?
  6. Ön mely területeken tartaná a magyar emberek létbiztonsága és Magyarország jövője szempontjából jobbnak, ha egységes(ebb) európai döntéshozatal lenne? 
  7. Ön szerint fel kell-e lépni (akár a szuverenitást esetleg csorbító eszközökkel is) azon tagállami kormányokkal szemben, amelyek nem tartják be az európai jogszabályokat és megtagadják az európai közösség értékeit?
  8. Csatlakozásunk óta közel tizenötezer-milliárd forint fejlesztési forrást kapott Magyarország az Európai Uniótól. Ön mire fordítaná inkább a következő időszakban nekünk járó forrásokat?
  9. Ön szerint mivel lehetne felszámolni a társadalmi egyenlőtlenségeket és a létbizonytalanságot?
  10. Ön szerint milyen intézményi változtatásokkal lehetne erősíteni a választópolgárok és az uniós döntéshozók közötti kapcsolatot?