Intenzív nyomás alatt tartják a migránsok a magyar-szerb határt – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.Bakondi György elmondta: bár a „klasszikus balkáni útvonal” lezárult a migrációban, az embercsempészek újakat kerestek, így a magyar-szerb határra két irányból is érkeznek illegális bevándorlók: egyrészt Törökország és Bulgária, másrészt Macedónia felől.


    
A magyar hatóságok a határsértők intenzív mozgását tapasztalták, idén már majdnem 18 ezren kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt – hangsúlyozta.

Bakondi György felidézte, hogy július 5-én úgynevezett mélységi határőrizetet vezettek be. Azokat az elfogott migránsokat, akikre nem tudnak bűncselekményt bizonyítani, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.
    
Azóta mintegy 2800 határátlépési kísérlet történt, ebből nagyjából 1700-at megakadályoztak, vagyis körülbelül 1100 embert kísértek vissza. Ők jelenleg a kerítésen kívül várakoznak embercsempészekre, illetve arra, hogy menekültkérelmet nyújthassanak be – mondta.
    
Bakondi György hangsúlyozta, hogy a nizzai terrortámadás és a müncheni lövöldözés után elemezték Magyarország fenyegetettségét, és arra jutottak, hogy ezek az események nem veszélyeztetik közvetlenül a belbiztonságot, így nem szükséges a terrorkészültség emelése. 
    
Ugyanakkor a magyar hatóságok továbbra is intenzíven együttműködnek a nemzetközi szervezetekkel – tette hozzá.
    
A belbiztonsági főtanácsadó felidézte: a magyar álláspont még mindig az, hogy az ellenőrzés nélküli, tömeges illegális migrációt nem kezelni és mérsékelni kell, hanem meg kell állítani, amire a kormányzat többször komoly javaslatokat is tett.
    
Majdnem kétmillió migráns áramlott be az Európai Unióba, ami komoly válsághelyzetet okozott. Ennek ellenére az uniós vezetők továbbra is a menekültek szétosztásában gondolkodnak, sőt a jelenlegi elképzelések még a korábbiaknál is jobban szűkítenék a nemzetállamok hatáskörét, ami a magyar kormány számára elfogadhatatlan – hangsúlyozta Bakondi György.

MTI