Némely törvénysértés politikai véleménynyilvánításként értelmezhető – egyebek mellett ilyen gondolatokat hallhattak múlt héten azok, akik részt vettek a Majtényi László-féle Eötvös Károly Intézet gyorskonferenciáján. Polgári engedetlenséggel és ellenkampánnyal is készülnek a Soros által támogatott civilek.

Konferencia a polgári engedetlenségről és a civil bojkottról címmel szervezett tanácskozást múlt kedden Budapesten az Eötvös Károly Intézet (EKINT). Ha esetleg valaki nem ismerné a szervezetet, az könnyen képbe kerülhet, ha csak annyit mondunk, hogy elnöke Majtényi László, aki az idén tavasszal egyebek mellett Heller Ágnes, Göncz Kinga, Kéri László, Bródy János és más balliberális személyiségek kezdeményezésére, a ballib ellenzéki pártok támogatásával köztársaságielnök-jelölt volt. Érdemes tudni azt is, hogy az EKINT tavalyi bevétele több mint 52 millió forint volt, és 2016-os projektjeiket olyan szervezetek támogatták, mint a Soros-féle Nyílt Társadalom Intézet Budapesti Alapítványa, a német szocdemekhez köthető Friedrich Ebert Alapítvány, vagy a Soros „nyílt társadalmához” sok tekintetben hasonló eszmékért küzdő Rockefeller Testvérek Alap.

Nos, a Tűzfalcsoport nevű jobboldali szervezet bejutott a július 4-ei „gyors­kon­fe­ren­ciára”, és mint a honlapunkon, a demokrata.hu-n is olvasható beszámolóból kiderül, a hangulat olyan volt, amilyenre a szervezők és résztvevők ismeretében számítani lehetett.

Fotó: MTI/Marjai János, archív

Kezdésként Majtényi rögtön arról beszélt, rájuk nem vonatkozik a nemrégiben elfogadott civiltörvény, hiszen az csak egyesületekre és alapítványokra ró kötelezettségeket, márpedig az EKINT nonprofit közhasznú vállalkozás. Világossá tette egyúttal azt is, hogy kft.-jük tárt karokkal fogadja azokat az úgymond civileket, akik nem akarnak eleget tenni az új jogszabályban foglalt szigorúbb elszámolási kötelezettségeknek.

„Itt jegyezzük meg, hogy a Majtényi által felkínált lehetőség egy sokkal központosítottabb működés felé nyitná meg az utat a Soros György kifizetési listáján szereplő szervezetek számára. Majtényi eddig mindig Soros megbízható emberének számított, így nem lenne meglepő, ha az eddig csekély eredményt felmutatni képes NGO-kat (»civileket«) most új támadóékbe kívánná szervezni az amerikai milliárdos és nemrég Budapesten eligazítást tartó fia, Alexander Soros” – írja erről a Tűzfalcsoport.

Felszólalt Miklósi Zoltán, az EKINT kutatója, a Soros-egyetem oktatója is, aki arról értekezett, hogy némely törvénysértés politikai véleménynyilvánításként értelmezhető. Ugyanis ilyen esetekben a jogszabályok áthágása a meggyőzés eszközeként szolgál. „A mélyen bolsevista gondolatokat azzal igyekezett alátámasztani, hogy álláspontja szerint Magyarország nem minden polgára tekinthető ma egyenlőnek és szabadnak” – áll a beszámolóban.

Nehéz elképzelni ellenzéki megmozdulást a Magyar Helsinki Bizottság nélkül. A tavaly több mint 365 millió forint értékben beérkezett adományainak bő harmadát közvetlenül a Nyílt Társadalom Alapítványoktól kapó szervezetet Pardavi Mária képviselte. A társelnök kijelentette, nem engedelmeskednek a civiltörvénynek, sőt 220 szervezet bevonásával ellenkampányt indítanak. Közölte azt is, hogy amennyiben másképp nem megy a nyomásgyakorlás, nemzetközi porondra kell vinni az ügyet.

Ahogy a Helsinki, úgy a Társaság a Szabadságjogokért sem hiányozhat az ilyen szeánszokról: a tavaly a Nyílt Társadalom Alapítványoktól ugyancsak tetemes, közel 79 milliós támogatásban részesülő TASZ részéről Szabó Máté Dániel szakmai igazgató szólalt fel.

„Szabó jogi tanácsadást kínált azoknak a polgári engedetleneknek, akik törvénysértéssel akarják kifejezni véleményüket. Az akció előtt akár tippeket is adnak. Hogyan érdemes nekiállni a végrehajtásnak úgy, hogy a cselekmény ne járjon komoly jogi felelősségre vonással… Az esetleges akció után pedig a személyek védelméről is szívesen gondoskodnak” – írta a tudósításban a Tűzfalcsoport.

„A felszólalók sorát a sorosista üdvtörténet egyik állócsillaga, Misetics Bálint zárta. A tátikás értelmiség feleslegességét mi sem mutatja jobban, hogy Misetics a polgári engedetlenség és a lelki ellenszegülés kapcsolatáról beszélt. Lelki okokra hivatkozva akarta legitimálni az engedetlenséget. Szerinte egy ilyen akcióban szerepet vállaló aktivista az alkotmány legnagyobb barátja és a jogállam utolsó igazságos védőbástyája. Az állampolgároknak pedig 8 millió kis alkotmánybíróságként kellene működniük.”

Misetics Bálint nevét egyébként érdemes megjegyezni, hiszen valószínűleg az ősztől várható felforgató akciók egyik fontos szereplője lesz. Lapunkban legutóbb júniusban foglalkoztunk vele, amikor – például Gálvölgyi János, Csintalan Sándor, Törley Katalin és Pörzse Sándor mellett – ő is szerepelt a Gulyás Márton-féle, „igazságos választási rendszert” követelő videóban. Misetics A Város Mindenkié csoport egyik alapító tagja, korábban LMP-s lakásügyi szakértőként, majd PM-es és bajnaista szervezőként is tevékenykedett, 2013-ban pedig egyike volt a Fidesz-székház elfoglalóinak.

Ugyancsak júniusban a Magyar Idők számolt be arról, hogy titokban polgári engedetlenségi képzést tartottak radikális aktivistáknak a Civil Kollégium Alapítvány kunbábonyi központjában, ahol az előadások jellemzően azt a témakört járták körül, „hogyan lehet a törvényesség határán egyensúlyozva, a passzív ellenállás és az erőszakmentes provokáció eszközével elérni, hogy a rendőrség látványosan beavatkozzon egy-egy demonstrációba.” Az egyik előadó itt Misetics Bálint volt.

Persze nem csak ő készül mozgalmas őszre. A múlt keddi konferencián, a Tűzfalcsoport beszámolója szerint, búcsúzóul Majtényi kemény hadüzenetet fogalmazott meg: „ha az állam helyében lennék, kétszer is meggondolnám, kivel húzok ujjat, pláne ha az okosabb nálam” – mondta a konferencia hallgatóságának.

Bándy Péter

Polgárháborús pszichózis

Az ősszel leplezetlen koalíció jöhet létre a magyarországi ellenzék és a Soros-féle szervezetek között, hogy az utóbbiak a demokrácia intézményrendszere elleni nyílt támadásokkal, utcai zavargásokkal gerjesszenek hangulatot a választások előtt – erről beszélt a távirati iroda beszámolója szerint Kövér László, az Országgyűlés elnöke múlt szerdán, a Felvidéken rendezett Martosi Szabadegyetem fővédnöki fórumán. Kövér László azt mondta: idén ősszel „forró időkre kell készülni” a magyarországi ellenzék és a Soros-féle, úgynevezett civil szervezetek összefogása miatt.

– Megpróbálnak majd olyan hangulatot kialakítani, amiben mindent fölülír a polgárháborús pszichózis – mondta a házelnök, aki szerint az ellenzék így akarja majd elterelni a figyelmet saját alkalmatlanságáról, és ezt a piszkos munkát a Soros-féle szervezetek aktivistáival végezteti el.

Hozzátette, a hangulatfokozásra azért is szüksége van az ellenzéknek, hogy így próbáljon olyan közhangulatot kialakítani, amelyben a választók mindenképpen szükségét érezzék a változásnak. A Soros-féle szervezetekre pedig azért van szükségük, mert „egy magát demokratikusnak definiáló pártnak nem áll jól, hogy nyílt törvénysértésre, utcai zavargásokra buzdítson”. Megjegyezte, nem Magyarország az első kísérleti terep, ahol kívülről avatkoznak be annak érdekében, hogy potens ellenzéki pártok hiányában letaszítsák a kormányról azokat, akik demokratikus választásokon jutottak oda. Kövér László szerint az ilyen manipulatív módszerek kivédése miatt meg kell mutatni, kik állnak az ilyen kezdeményezések mögött, és azt is, hogy milyen célokat kö­vetnek.