„Magyarország elszigetelődik” – hangoztatja előszeretettel az ellenzék és az ellenzéki média. A Demokrata.hu új cikksorozatában térképeken mutatjuk meg, hogy ennek pont az ellenkezője igaz.

sötétzöld: kormányfői szintű tárgyalás, zöld: kormányfői szintű tárgyalás nemzetközi találkozón, kék: kormányszintű tárgyalás

2010 óta a világ számos országában járt vagy a miniszterelnök, vagy a külgazdasági és külügyminiszter, és köttettek együttműködési megállapodások. Ezeket az országokat és a jelentősebb találkozókat gyűjtöttük csokorba. Sok helyen többször is megfordult a magyar küldöttség, vagy épp többször járt Magyarországon az adott ország vezetője.

Első cikkünkben Európát vesszük górcső alá, ahol alig akad olyan ország, ahol ne történt volna valamilyen tárgyalás, megállapodás a magyar kormány részéről, noha az ellenzék szerint Orbán Viktor kivezeti Európából Magyarországot. 38 országgal és két egyéb területtel sikerült felvenni vagy ápolni a kapcsolatokat 2010 áprilisa óta. A fennmaradó nyolc országból kettő miniállam.

Albánia – 2014 decemberében Szijjártó Péter helyi kollégájával tárgyalt Magyarország gazdasági jelenlétének megteremtéséről. 2018 júniusában Orbán Viktor Budapesten fogadta az albán elnököt, akivel a kétoldalú kapcsolatok fejesztéséről, a határok védelméről, valamint az Európai Unió balkáni bővítéséről folytatott megbeszélést.

Andorra – 2017 novemberében Szijjártó Péter az andorrai miniszterelnökkel, a külügyminiszterrel és a parlament elnökével is tárgyalt.

Ausztria – 2014 októberében az osztrák államfő Budapestre látogatott, ahol a külügyminiszter fogadta. 2015 szeptemberében Orbán Viktor, Lázár János és Szijjártó Péter az osztrák kancellárral és alkancellárral tárgyalt a határvédelemről és együttműködésről. 2018 februárjában a miniszterelnök az új kancellárral és alkancellárral folytatott megbeszélést többek közt a migrációról. 2018 márciusában Szijjártó Péter Magyarországon egyeztetett osztrák kollégájával a gazdasági együttműködésről és a határvédelemről.

Bosznia-Hercegovina – 2015 decemberében a külügyminiszter Budapesten tanácskozott a két ország együttműködésének fejlesztéséről, 2016 májusában pedig Szarajevóban tárgyalt biztonságról és stabilitásról. 2017 márciusában Szijjártó Péter a bosnyák külügyminiszterrel folytatott megbeszélést diplomáciai és gazdasági támogatásnyújtásról, júliusban az ország EU- és NATO-integrációjáról tárgyalt, szeptemberben pedig turisztikai megállapodást írt alá.

Bulgária – Orbán Viktor 2016 szeptemberében határszemlét tartott a bolgár kormányfővel. Bojko Boriszovval 2017 novemberében a Kína–Közép- és Kelet-Európa csúcson, 2018 májusában pedig az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján tárgyalt. Szijjártó Péter 2016 márciusában gazdasági együttműködési megállapodást írt alá a bolgár gazdasági miniszterrel, 2017 novemberében pedig többek közt az Oroszországból induló déli gázvezetékről, valamint mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésről folytatott megbeszélést. 2018 júniusában Szijjártó Péter a bolgár energetikai miniszterrel egyeztetett.

Ciprus – 2018 októberében Szijjártó Péter a ciprusi fővárosban tárgyalt helyi kollégájával többek közt az Európai Unióról és energiabiztonságról.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor és Andrej Babiš. Fotó: MTI

Csehország – A visegrádi együttműködéshez kapcsolódó tárgyalásokon túl 2015 májusában Szijjártó Péter külgazdasági törekvésekről folytatott megbeszélést a cseh külügyminiszterrel. 2018 novemberében Orbán Viktor gazdasági és védelmi kooperációról tárgyalt a cseh miniszterelnökkel. Ezt megelőzően, szeptemberben Andrej Babiš járt Budapesten, ahol a miniszterelnök fogadta.

Dánia – Szijjártó Péter 2016 májusában Dánia miniszterelnök-helyettesével, egyben külügyminiszterével, 2017 augusztusában a külügyminiszterrel, 2018 novemberében pedig a bevándorlásért és integrációért felelős miniszterrel tárgyalt. Mindhárom alkalommal szóba került a migráció.

Egyesült Királyság – 2016 januárjában David Cameron kormányfő Budapestre látogatott, ahol Orbán Viktor és Áder János is fogadta. 2016 novemberében a miniszterelnök utazott Londonba, ahol Theresa May-jel folytatott megbeszélést. 2017 októberében Szijjártó Péter informális találkozón egyeztetett brit külügyminiszterrel, 2018 szeptemberében pedig New Yorkban tárgyaltak, ezúttal a Brexitről.

Észtország – Szijjártó Péter 2015 decemberében Tallinnban tárgyalt észt partnereivel az uniós külső határok védelméről. 2016 márciusában és 2017 augusztusában észt kollégájával egyeztetett a két ország szövetségéről. 2017 novemberében Orbán Viktor Budapesten fogadta az észt kormányfőt, akivel európai uniós ügyekről egyeztetett.

Fehéroroszország – Szijjártó Péter 2015 szeptemberében, 2016 márciusában, majd 2017 júniusában egyeztetett a fehérorosz külügyminiszterrel. 2019 januárjában a külügyminiszter mellett Aljakszandr Lukasenka elnök is fogadta a minisztert, aki látogatásán azt mondta, Magyarország érdeke a Kelet és a Nyugat együttműködése. A fehérorosz állami hírügynökség szerint 2019-ben sor kerül az első Orbán–Lukasenka találkozóra.

Finnország – 2017 júniusában Szijjártó Péter finn kollégájával folytatott kétoldalú tárgyalást az Európai Unió Sarkköri Konferenciáján. 2018 novemberében az Európai Néppárt kongresszusának idején Orbán Viktort a kormányfői rezidencián fogadta a finn miniszterelnök.

Franciaország – 2017 októberében Szijjártó Péter fogadta a francia EU-ügyi minisztert, akivel az unió előtt álló kihívásokról tárgyalt. 2018 májusában Orbán Viktor Szófiában tekintette át Emmanuel Macronnal az európai politika aktualitásait. Még abban az évben, decemberben Nicolas Sarkozy volt államfővel tárgyalt a miniszterelnök. 2018 decemberében Szijjártó Péter és francia kollégája hadiipari és nukleáris megállapodást kötött.

Görögország – 2015 októberében Szijjártó Péter a görög kollégájával tárgyalt a határvédelemről. 2017 októberében a külügyminiszterek a kisebbségi jogok védelméről egyeztettek.

(Grönland) – 2017 júniusában Szijjártó Péter grönlandi kollégájával folytatott kétoldalú tárgyalást az Európai Unió Sarkköri Konferenciáján.

Hollandia – Szijjártó Péter 2015 júniusában, majd 2016 októberében folytatott megbeszélést holland kollégájával.

Horvátország – 2012 májusában a miniszterelnök horvát kollégáját fogadta Budapesten. 2014 júliusában Szijjártó Péter a horvát külügyminiszter-helyettessel tárgyalt energetikai együttműködésről. 2016 augusztusában a horvát gazdasági miniszterrel egyeztetett. 2017 júniusában az energiaügyi államtitkár Budapestre látogatott, ahol földgázkapcsolat kiépítéséről szóló szándéknyilatkozatot írtak alá. Egy évvel és négy hónappal később Szijjártó Péter a horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel folytatott megbeszélése után arról beszélt, hogy 2019-ben már meg is indulhat a gázszállítás az összekötő gázvezetéken. Orbán Viktor 2017 novemberében, 2018 augusztusában, novemberében és decemberében is tárgyalt a horvát kormányfővel. Téli látogatásán a horvát államfővel és parlamenti elnökkel is találkozott.

Írország – 2018 januárjában Orbán Viktor Budapesten fogadta az ír kormányfőt, akivel az EU-ról, a Brexitről, az az adó-, a migrációs és az agrárpolitikáról egyeztetett. Korábban, 2015 áprilisában és 2016 februárjában Altusz Kristóf helyettes államtitkár látogatott Írországba.

(Koszovó) – 2016 decemberében Szijjártó Péter Koszovóba látogatott, ahol állománygyűlésen köszöntötte az ott állomásozó magyar katonákat. Beszélt az országnak nyújtott magyar segélyhitelről is.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illusztráció

Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lengyelország – Orbán Viktor első útja 2010-es és 2014-es megválasztása után is Varsóba vezetett. A visegrádi együttműködéshez kapcsolódó tárgyalásokon túl a miniszterelnök 2016 szeptemberében és 2017 szeptemberében kétoldalú tárgyalást folytatott Beata Szydło kormányfővel. 2018 áprilisában a miniszterelnök és Mateusz Morawiecki új kormányfő közösen adtak át egy emlékművet Budapesten, májusban pedig megbeszélést folytattak Varsóban. Szijjártó Péter 2015 februárjában fogadta lengyel kollégáját. Egy évvel később ismét tárgyalásra került sor. 2016 júniusában a külügyminiszter a szejm külügyi bizottságának elnökével egyeztetett. Még abban az évben, novemberben Szijjártó Péter lengyel kollégájával tárgyalt a gazdasági kapcsolatokról. 2018 júniusában a lengyel humanitárius segélyprogramokért felelős miniszterrel tanácskozott a migrációról.

Lettország – Szijjártó Péter 2016 márciusában a lett külügyi államtitkárral tárgyalt többek közt a NATO bővítéséről. 2016 szeptemberében a külügyminiszter Szlovéniában egyeztetett lett kollégájával biztonságról és energiapolitikáról. 2017 júniusában a lett miniszterelnök-helyettessel találkozott, akkor a migrációról esett szó.

Liechtenstein – 2016 májusában Szijjártó Péter Szófiában folytatott megbeszélést az ország külügyminiszterével. 2019 januárjában pedig Vaduzba utazott, ahol az ENSZ migrációs csomagjának kapcsán tárgyalt helyi kollégájával.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Áder János és Dalia Grybauskaitė. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Litvánia – 2017 márciusában Szijjártó Péter az ország külügyminiszterével és miniszterelnökével folytatott megbeszélést uniós határvédelemről. 2018 novemberében Áder János tárgyalt a litván köztársasági elnökkel a két országot összekapcsoló infrastrukturális fejlesztésekről.

Macedónia – 2011 szeptemberében Martonyi János külügyminiszter helyi kollégájával tárgyalt. 2016 novemberében Orbán Viktor macedón kollégájával tanácskozott az ország EU- és NATO-csatlakozási törekvéseiről. 2017 szeptemberében a miniszterelnök Nikola Gruevszki korábbi miniszterelnökkel tárgyalt. Két hónappal később Zoran Zaev jelenlegi miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. 2017 decemberében Szijjártó Péter is tárgyalt Zaevvel.

Moldova – 2017 májusában Orbán Viktor Budapesten tárgyalt a moldovai elnökkel a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről. Szijjártó Péter 2018 szeptemberében, egy ENSZ-közgyűlés kapcsán írt alá kétoldalú megállapodást az ország külügyminiszterével.

Monaco – 2016 májusában Szijjártó Szófiában folytatott megbeszélést az ország külügyminiszterével.

Montenegró – Szijjártó Péter 2017 októberében a montenegrói házelnökkel, decemberben pedig a külügyminiszterrel folytatott megbeszélést az ország EU-integrációjáról. 2018 júliusában Orbán Viktor az ország miniszterelnökével és parlamenti elnökével tárgyalt.

Németország – 2015 februárjában Angela Merkel Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral, 2018 júliusában pedig a miniszterelnök utazott Berlinbe, újabb megbeszélésre. Szijjártó Péter Baden-Württemberg tartomány vezetőivel tárgyalt az unió külső határainak védelméről. 2018 júniusában a német külügyminiszterrel folytatott megbeszélést, egy hónappal később pedig a védelmi miniszterrel és bizottsági elnökökkel egyeztetett.

Norvégia – 2017 júniusában Szijjártó Péter a norvég EU-ügyi miniszterrel folytatott kétoldalú tárgyalást az Európai Unió Sarkköri Konferenciáján. 2018 januárjában a magyar és a norvég külügyminiszter megállapodtak, hogy a két ország az ENSZ-ben kölcsönösen támogatja egymást.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor és Matteo Salvini. Fotó: MTI

Olaszország – 2010 decemberében Orbán Viktor Brüsszelben folytatott megbeszélést Berlusconi miniszterelnökkel, akivel 2017 márciusában ismét tárgyalt. Szijjártó Péter ugyanebben a hónapban nemzetközi biztonságról tárgyalt olasz kollégájával. Októberben a két külügyminiszter a keresztényüldözésről és a migrációról egyeztetett. 2018 augusztusában Orbán Viktor Matteo Salvinivel, az ország új belügyminiszterével folytatott megbeszélést, Szijjártó Péter pedig az új külügyi tárcavezetővel.

Oroszország – Orbán Viktor 2015 februárjában Budapesten fogadta Vlagyimir Putyint. Egy évvel később az orosz elnök fogadta a miniszterelnököt, akivel az európai–orosz kapcsolatokról tanácskozott. 2017 februárjában Putyin ismét a magyar fővárosba érkezett. 2017 augusztusában a cselgáncs-világbajnokság megnyitója alkalmából az orosz elnök ismét Magyarországra látogatott és kétoldalú megbeszélést is folytatott. 2018 júliusában és szeptemberében Orbán Viktor a Kremlben tárgyalt az orosz államfővel. Szijjártó Péter 2014 novemberében Szergej Lavrov külügyminiszterrel találkozott Moszkvában, ahol áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat. 2015 áprilisában a tárcavezető megnyitotta a kazáni főkonzulátust, 2016 márciusában pedig Szentpétervár kormányzójával tárgyalt. 2016 szeptemberében egy ENSZ-csúcson tárgyalt az orosz egészségügyi miniszterrel és Szergej Lavrovval. 2017 októberében Szijjártó Péter az orosz külügyminiszter-helyettessel egyeztetett a keresztényüldözésről. Egy évvel később ismét Szergej Lavrovval került sor találkozóra.

Portugália – 2016 decemberében Szijjártó Péter megállapodott a konzuli képviseleti együttműködés kibővítéséről, 2017 novemberében pedig gazdasági és kulturális együttműködésről esett szó kétnapos portugáliai látogatásán.

Románia – Szijjártó Péter 2016 januárjában a két ország együttműködéséről tárgyalt román kollégájával. A tárcavezető abban az évben, augusztusban autópálya-összeköttetésről állapodott meg a román közlekedési miniszterrel, szeptemberben pedig Szlovéniában egyeztetett román kollégájával biztonságról és energiapolitikáról. 2018 júniusában a román oktatási miniszterrel tanácskozott az ukrán oktatási törvényről, októberben pedig a kereskedelmi tárcavezetővel tárgyalt a gazdasági kapcsolatokról.

San Marino – Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára 2017 júniusában folytatott megbeszélést az ország két miniszterével.

Spanyolország – 2018 decemberében Szijjártó Péter spanyol kollégájával tárgyalt, többek közt a bevándorlásról és vízügyi együttműködésről.

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić. Fotó: MTI

Szerbia – 2016 novemberében Orbán Viktor és Aleksandar Vučić kormányülést tartott közös infrastrukturális projektekről, a migrációról és a kapcsolatok további javításáról. 2017 októberében Szijjártó Péter folytatott megbeszélést Szerbiában a közlekedés javításáról. 2018 máricusában a miniszterelnök ismét tárgyalt a szerb elnökkel. 2018 júniusában Szijjártó Péter a szerb energetikai miniszterrel egyeztetett.

Szlovákia – A visegrádi együttműködéshez kapcsolódó tárgyalásokon túl 2015 februárjában Orbán Viktor és Robert Fico közösen adták át a felújított Barátság I. kőolajvezetéket, 2016 októberében pedig Pozsonyban tartott megbeszélést a két kormányfő. 2018 júniusában Orbán Viktor az új miniszterelnökkel, Peter Pellegrinivel tárgyalt. Szijjártó Péter 2014 októberében szlovák kollégájával folytatott megbeszélést. 2017 márciusában a külügyminiszter megállapodást írt alá új villamosvezeték építéséről, májusban pedig köszönetet mondott a szlovák védelmi miniszternek a magyar határvédelem támogatásáért. 2017 októberében Szijjártó Péter a szlovák gazdasági miniszterrel írt alá szándéknyilatkozatot egy új észak-déli gázvezetékről, 2018 februárjában pedig átadta a pozsonyi magyar nagykövetség új épületét. Egy hónappal később a szlovák gazdasági miniszterrel közösen jelentette be az Ipoly új hídját.

Szlovénia – 2016 januárjában szlovén–magyar kormányzati csúcstalálkozót tartottak. Még abban az évben, szeptemberben a külügyminiszter Szlovéniában egyeztetett helyi kollégájával biztonságról és energiapolitikáról. 2017 áprilisában Szijjártó Péter Ljubljanában, 2018 februárjában Kuvaitban folytatott megbeszélést szlovén kollégájával. 2017 szeptemberében, 2018 májusában és júniusában Orbán Viktor Janez Janšával, a Szlovén Demokrata Párt elnökével tárgyalt. 2018 novemberében Szijjártó Péter egyeztetett szlovén kollégájával az uniós külső határok védelméről.

Ukrajna – 2017 márciusában Orbán Viktor Petro Porosenkóval tárgyalt a kárpátaljai magyarok kettős állampolgárságáról. Még abban az évben, októberben Szijjártó Péter helyi kollégájával tárgyalt a magyarok jogait is korlátozó új oktatási törvény ügyében. 2018 májusában a két külügyminiszter New Yorkban egyeztetett. 2018 júniusában Szijjártó Péter és Kásler Miklós az ukrán külügyminiszterével és oktatási tárcavezetőjével tárgyaltak az oktatási törvényről.

Vatikán – 2010 decemberében XVI. Benedek pápa fogadta Orbán Viktort, aki a szentszéki államtitkárral is tárgyalt. 2016 augusztusában a miniszterelnök ismét ellátogatott az országba, ahol Ferenc pápával folytatott megbeszélést a keresztények üldözéséről.

A részben európai területű, de ázsiai központú országokkal: Kazahsztánnal és Törökországgal ázsiai cikkünkben foglalkozunk.

A cikksorozat következő részében az amerikai földrész országait vizsgáljuk meg.