„Magyarország elszigetelődik” – hangoztatja előszeretettel az ellenzék és az ellenzéki média. A Demokrata.hu új cikksorozatában térképeken mutatjuk meg, hogy ennek pont az ellenkezője igaz.

sötétzöld: kormányfői szintű tárgyalás, kék: kormányszintű tárgyalás

Előző cikkünkben Ázsiát és Óceániát vettük górcső alá, ezúttal Afrikát vizsgáljuk meg. Bár kormányközi tárgyalásokra csak Egyiptommal és a Zöld-foki Köztársasággal került sor, a külügyminiszter az évek során számos afrikai kollégájával tárgyalt, van, ahol ráadásul a miniszterelnök fogadta. A magyar diplomácia lefedte a migráció megfékezése szempontjából különösen fontos észak-afrikai államokat, és több kibocsátó országba is eljutott. 25 országgal sikerült felvenni vagy ápolni a kapcsolatokat 2010 áprilisa óta.

Algéria – Szijjártó Péter 2016 szeptemberében egy ENSZ-közgyűlésen tárgyalt algériai kollégájával. 2017 januárjában a tárcavezető Algírban tárgyalt a helyi külügyminiszterrel, többek közt a biztonsági helyzetről. Utoljára a rendszerváltás előtt járt magyar külügyminiszter az országban.

Angola – Szijjártó Péter 2016 szeptemberében egy ENSZ-csúcson tárgyalt az ország külügyminiszterével, akivel megállapodott a huszonhárom éve bezárt luandai nagykövetség újranyitásáról.

Botswana – 2011 szeptemberében Martonyi János külügyminiszter helyi kollégájával tárgyalt. Szijjártó Péter 2017 novemberében az EU–Afrika csúcstalálkozón folytatott megbeszélést az ország külügyminiszterével.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Abdel-Fattáh esz-Szíszi és Orbán Viktor. Fotó: MTI

Egyiptom – 2016 júniusában a miniszterelnök Kairóba utazott, ahol megbeszélést folytatott Egyiptom elnökével. 2017 júliusában pedig Abdel-Fattáh esz-Szíszi látogatott Budapestre, ahol Orbán Viktorral tárgyalt többek közt katonai, biztonsági és gazdasági stabilitásról. 2017 novemberében Szijjártó Péter folytatott megbeszélést az ország külügyminiszterével az EU–Afrika csúcstalálkozón.

Elefántcsontpart – 2017 novemberében az EU–Afrika csúcstalálkozón fogadta Szijjártó Pétert az ország miniszterelnöke, akivel az illegális bevándorlásról tanácskozott.

Eritrea – Szijjártó Péter 2019 januárjában Budapesten tárgyalt eritreai kollégájával a migrációról.

Etiópia – 2016 áprilisában Szijjártó Péter etióp kollégájával tárgyalt a migrációról. 2018 februárjában pedig újra megnyílt az 1992-ben bezárt addisz-abebai magyar nagykövetség. Ennek alkalmából Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár a helyi külügyi tárcavezetővel tárgyalt.

Gambia – 2011 szeptemberében Martonyi János külügyminiszter helyi kollégájával tárgyalt.

Ghána – 2013 júniusában Martonyi János fogadta Hanna Tetteht, az ország magyar származású külügyminiszterét. 2014 októberében Szijjártó Péter Ghána külügyminiszter-helyettesével tanácskozott. 2015 februárjában a miniszter helyi kollégájával folytatott megbeszélést. Még abban az évben, októberben tárgyalt a kereskedelmi miniszterrel, a külügyminiszterrel, valamint a köztársasági elnökkel. A külügyminiszter 2017 novemberében az EU–Afrika csúcstalálkozón folytatott megbeszélést helyi kollégájával. Még abban a hónapban a tárcavezető Ghánába utazott az új magyar nagykövetség megnyitójára és egy üzleti fórumra. 2018 márciusában Szijjártó Péter fogadta Budapesten a ghánai pénzügyminisztert. 2018 novemberében pedig a helyi gazdaságfejlesztési minisztert fogadta hivatalában.

Kamerun – 2011 szeptemberében Martonyi János külügyminiszter helyi kollégájával tárgyalt.

Kenya – 2016 áprilisában találkozott a kenyai külügyminiszterrel, az iparminiszterrel és Nairobi kormányzójával. 2017 májusában gazdasági és műszaki együttműködésről szóló megállapodást írt alá Szijjártó Péter és kenyai kollégája.

Líbia – Szijjártó Péter 2017 novemberében az EU–Afrika csúcstalálkozón folytatott megbeszélést az ország külügyminiszterével.

Malawi – 2011 szeptemberében Martonyi János külügyminiszter helyi kollégájával tárgyalt.

Marokkó – 2014 februárjában Szijjártó Péter államtitkár a gazdasági kapcsolatok lehetőségeiről tárgyalt az országban. A miniszter 2016 júliusában egy washingtoni terrorellenes csúcson, majd 2016 szeptemberében egy ENSZ-csúcson tárgyalt helyi kollégájával, akivel megállapodott, hogy az ottani stadionépítési programban számításba veszik a magyar részvétel lehetőségét. A tárcavezető 2017 áprilisában a marokkói fővárosba látogatott, szeptemberben a marokkói parlament elnökével találkozott, októberben pedig Budapesten fogadta a marokkói idegenforgalmi minisztert.

Mozambik – Szijjártó Péter 2017 novemberében az EU–Afrika csúcstalálkozón folytatott megbeszélést az ország külügyminiszterével.

Namíbia – Szijjártó Péter 2018 szeptemberében, egy ENSZ-közgyűlés kapcsán írt alá kétoldalú megállapodást az ország külügyminiszterével.

Niger – Szijjártó Péter 2017 novemberében az EU–Afrika csúcstalálkozón folytatott megbeszélést az ország külügyminiszterével.

Szijjártó Péter megnyitja az abujai magyar nagykövetséget. Fotó: Miniszterelnökség

Nigéria – Szijjártó Péter 2013 októberében tárgyalt a nigériai alelnökkel és az oktatási miniszterrel, valamint megnyitotta a magyar nagykövetséget, amelynek működése 2010 óta szünetelt. A 2016. áprilisi washingtoni atomcsúcson gazdasági együttműködési megállapodást kötött az ország külügyminiszterével. Még abban az évben, szeptemberben a miniszter ismét megbeszélést folytatott helyi kollégájával, ezúttal New Yorkban.

Seychelles-szigetek – Szijjártó Péter 2017 novemberében az EU–Afrika csúcstalálkozón folytatott megbeszélést az ország külügyminiszterével.

Sierra Leone – Szijjártó Péter 2017 novemberében az EU–Afrika csúcstalálkozón folytatott megbeszélést az ország külügyminiszterével.

Szomália – Szijjártó Péter 2017 novemberében az EU–Afrika csúcstalálkozón folytatott megbeszélést az ország külügyminiszterével.

Szudán – Szijjártó Péter 2016 szeptemberében egy ENSZ-közgyűlésen tárgyalt Ibrahim Ahmed Abd al-Aziz Ghandur külügyminiszterrel. 2017 októberében a miniszter Budapesten fogadta szudáni kollégáját, akivel gazdasági együttműködésről és biztonságról tanácskozott.

Tunézia – Szijjártó Péter 2016 szeptemberében egy ENSZ-közgyűlésen tárgyalt tunéziai kollégájával. A miniszter 2018 szeptemberében, ismét ENSZ-közgyűlés kapcsán írt alá kétoldalú megállapodást az ország külügyminiszterével. 2019 januárjában a két külügyminiszter a migrációról folytatott megbeszélést.

Uganda – 2017 szeptemberében Szijjártó Péter megbeszélést folytatott helyi kollégájával. 2018 júniusában Nagy István agrárminiszter az ugandai mezőgazdasági, állattenyésztési és halászati, valamint a földért, lakhatásért és városfejlesztésért felelős miniszterekkel tárgyalt Budapesten.

José Ulisses Correia e Silva és Orbán Viktor. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Zöld-foki Köztársaság – Szijjártó Péter 2016 szeptemberében egy ENSZ-közgyűlésen tárgyalt az ország külügyminiszterével. 2018 februárjában a Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság történetében először kormányfői találkozót tartottak Budapesten.

A részben afrikai területű Spanyolországgal európai cikkünkben foglalkozunk.

Összefoglaló cikkünkben megtalálható a világtérkép és a cikksorozat többi része.