A Jobbik értékelése szerint a presztízsberuházásokra fordított források töredékéből megoldható lenne az, ami ma pénzkérdés az egészségügyben. Mindeközben az MSZP évi 161 milliárd forintos programot indítana, hogy az abból igényelhető vissza nem térítendő támogatásból energiahatékonyabbá lehessen tenni a felújítandó lakások közel felét.
 

Fotók: MTI, archív, illusztráció, szerk.


Fotók: MTI, archív, illusztráció, szerk.

Jobbik: a presztízsberuházásokra költött források töredékéből fejleszthető az egészségügy
Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt országgyűlési képviselőjelöltje keddi budapesti sajtótájékoztatóján mindennaposnak nevezte a problémákat az ágazatban. Példaként hozta a mobil konténerben végzett CT-vizsgálatokat, a kórházi fertőzéseket, illetve azt, hogy a miskolci kórház sugárterápiás készülékére zálogjoga van a banknak.
    
A politikus számításai szerint a kormány 515 milliárd forintot költött stadionokra, a várberuházásra és plakátkampányokra, s ez az összeg fedezte volna 515 sugárterápiás készülék vagy 4200 CT árát, illetve lefedné 7000 egészségügyi dolgozó 10 éves járulékát és bérét. A forrásból növelni lehetett volna az ágazati dolgozók számát, illetve itthon lehetett volna tartani őket – vélekedett.
    
Varga-Damm Andrea párhuzamot vont azzal is, hogy Magyarországra az elmúlt 12 évben 10 ezer milliárd forint uniós forrás érkezett, ami megegyezik a második világháború után Németországnak juttatott Marshall segéllyel. A német gazdaság ebből talpra állt és megerősítette alapjait, míg Magyarországon alig változott valamit – mondta a Jobbik jelöltje.
    
Szerinte ma nem a humánerőforrás a fontos, hanem az, hogy üzleti körök és politikusok haszonélvezői legyenek egy-egy döntésnek. A Jobbik ezt megfordítaná és az embereket állítaná a középpontba – közölte.
    
A politikus kérdésre nehezen elképzelhetőnek nevezte, hogy pártja részt venne egy esetleges baloldali tüntetésen március 15-én. Mint mondta, saját programokkal töltik a napot, a megemlékezésen túl a Jobbik jelöltjei esküt tesznek a Szent Koronára.

Az MSZP 161 milliárdos energiahatékonysági programot indítana
Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője kedden, az energiahatékonysági világnapon, Budapesten sajtótájékoztatón hangsúlyozta, programjuk révén önerő nélkül újulhatna meg a közel 2,6 millió felújítandó lakás fele.
    
Hozzátette: átlagosan azonnali 20 százalékos, hosszabb távon pedig 40 százalékos megtakarítást jelentene, ha energiahatékonyabbá válnának a lakások.
    
Ismertetése szerint a program 161 milliárd forintos éves költségét részben a szén-dioxid-kvótából befolyó 31 milliárd forint, részben 100 milliárd forint uniós vissza nem térítendő támogatás fedezné. 
    
Úgy látta, hogy a fennmaradó 30 milliárd forintot a kereskedelmi bankok hitelezhetnék. Kifejtette: a megtakarításból térülne meg a kereskedelmi banki hitel, a fogyasztónak ebben nem lenne szerepe, az állam ezt a szolgáltatón keresztül rendezné a bankkal.
    
Tóth Bertalan azt mondta, ha az összes lakást felújítanák, akkor egy átlagos család ma havonta négyezer forinttal fizethetne kevesebbet a fűtésért.
    
Hozzátette: jelenleg egy átlagos háztartás jövedelmének 21-22 százalékát költi lakásfenntartásra és energiaszámlákra.
    
A szocialista politikus közölte, a fideszes kormány nem túl sokat tett az energiahatékonyság érdekében: a panelprogam megszűnt, energiahatékonysági pályázatokat pedig eseti jelleggel, egy-két milliárd forintból, jellemzően önerővel hirdették meg. Az uniós forrásokat kedvezményes hitelként biztosítják a magyar háztartásoknak – jegyezte meg.
    
Tóth Bertalan bírálta a rezsicsökkentést, mert szerinte az csak „rezsiblöff” volt, ugyanis a kormány az árcsökkentéssel nem követte a világpiaci árcsökkenést. Ezzel 2013-2017 között 70 ezer forintot vettek ki a magyar családok zsebéből – tette hozzá.
    
Kérdezték az LMP és az MSZP közötti, a választási együttműködésről folyó, nap folyamán tartandó tárgyalásokról. A frakcióvezető szerint a tárgyalásokon derül ki, hány körzetet érint az együttműködés. Azt szeretné elérni – közölte -, hogy ne párt-, hanem jelöltalapon tárgyaljanak a körzetekről, vagyis nézzék meg, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt.
    
Jelezte ugyanakkor, az MSZP 46 körzetben nem indít jelöltet a Demokratikus Koalícióval kötött megállapodás miatt, két körzetben pedig független jelöltet támogat. A legnagyobb választókerületi koordinációt az MSZP hajtotta végre – mondta.
    
Az elvárhatónak tartotta, hogy az LMP is támogassa a szocialisták által is támogatott független jelölteket, Pécsen Mellár Tamást és Veszprémben Kész Zoltánt. Ha az LMP koordinálni akar, akkor ebben a két körzetben mindenképpen lépjen vissza – tette hozzá.
    
Arra a felvetésre, hogy Szél Bernadett, az LMP társelnöke nehezményezte, hogy az MSZP nem tárgyal a Jobbikkal, Tóth Bertalan azt mondta: „ők tárgyalnak a Jobbikkal, mi nem”.
    
Volt kérdés frakciótársa, Bangóné Borbély Ildikó szavairól, miszerint április 8-a után megmondja, mi lesz a bevándorlókkal. Tóth Bertalan közölte, erre megvannak a nemzetközi és uniós szabályok, aki menekültként érkezik Magyarországra, a rá vonatkozó szabályok szerint kell menekültkérelmét elbírálni. Aki pedig nem ilyen célból érkezik biztonságos országból, akkor neki vissza kell mennie – közölte. Szerinte ebben a kérdésben nem kell döntést hozni, a szabályok megvannak.
    
Arra a kérdésre, hogy a Párbeszéd korábban laktanyákban javasolta elszállásolni a menekülteket, Tóth Bertalan azt mondta, szeretnék tudni, hol van az 1300 menedékkérő, akiket a kormány elszállásolt. Lehet, hogy éppen valamelyik laktanyában helyezték el őket – hangoztatta, jelezve, hogy az elhelyezésnek is megvannak a szabályai.

(MTI, demokrata.hu)