Hetente más csoport mellett állnak ki a Liberálisok

Fotó: MTI, archív, szerk.

A Liberálisok október 1-ével másodjára indítják el a jogtudatosság hónapját a magyar társadalmi csoportok jogegyenlőségéért - jelentette be Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője mai sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

A Liberálisok ügyvivője elmondta: a Sargentini-jelentés elfogadása után bebizonyosodott, hogy a kormány ahelyett, hogy elismerné a jogegyenlőség hiányát, az európai uniós értékek sérülését, továbbra is folytatni kívánja a jogállami normák és a demokratikus intézményrendszer rombolását hazánkban. Bősz Anett szerint pedig ha nem érvényesülnek a jogegyenlőségi normák egy társadalomban, és az alapvető emberi jogok nap mint nap sérülnek, akkor az állampolgároknak saját maguknak kell a kezükbe venni a sorsukat. „Tudatosan kell tennünk a mindennapos jogsértések ellen!” - szólította fel az állampolgárokat Bősz Anett arra, hogy merjenek szólni, ha bárhol jogsérelem éri őket, egy oktatási -, egy egészségügyi-, vagy bármilyen közintézményben.

Az országgyűlési képviselő bejelentése szerint a Liberálisok október 1-től kezdve egy hónapon át minden héten más hátrányos megkülönböztetést szenvedő társadalmi csoporttal foglalkoznak, létszámukat tekintve a következő sorrendben: a nőkkel, a romákkal, fogyatékkal élőkkel és az LMBTQ-közösségi tagjaival. „A célunk bemutatni, hogy az előbb felsorolt társadalmi csoportoknak milyen módon sérül a méltóságuk a mindennapokban” - magyarázta Bősz Anett.

„Nem hagyhatjuk, hogy a nőket, a romákat, a melegeket vagy a fogyatékkal élőket folyamatosan, mindenféle következmény nélkül jogsérelem érje! Egy olyan országban, ahol a jogbiztonság nem biztosított, ahol a jogállami normák évek óta sérülnek, az állampolgároknak öntudatra kell ébredniük! Merniük kell szólni, és merniük kell tenni is a jogegyenlőségükért! Mi ezért fogunk küzdeni, október 1-től egy hónapon át, egy jogállami normákon, jogegyenlőségen alapuló, szabad, demokratikus és európai Magyarországért” - zárta sajtótájékoztatóját a Liberálisok képviselője.