Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzési tevékenysége során minden más szervezettől független, ezért nem végez ellenőrzéseket politikai pártok vagy bármely más szervezetek követelései alapján.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Az ÁSZ az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Gréczy Zsolt DK-frakciószóvivő sajtótájékoztatójára reagált, amelyen az ellenzéki párt arra szólította fel az Állami Számvevőszéket, hogy rendkívüli vizsgálattal állapítsa meg, mennyibe került Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő „szöktetése”.

Az ÁSZ a közleményben azt írta, az ellenőrzési tevékenységeket előre meghatározott, féléves nyilvános ellenőrzési terv alapján végzik, amelyet kizárólag az Országgyűlés döntése alapján kötelesek módosítani.

A megkereséseket, kezdeményezéseket, bejelentéseket ugyanakkor jelzésként kezelik, az ellenőrzések tervezése során azokat a kockázatelemzési rendszerbe beépítik, figyelembe veszik és hasznosítják – emelték ki.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy törvényi előírás alapján minden évben elvégzik az előző évi központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzését, és ez alapján nyilvánosságra hozzák a zárszámadásról szóló jelentést.

A vizsgálat kiterjed a Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezeti kezelésű előirányzat ellenőrzésére is, amelynek értékelését a 2018. évi központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzése során el is végzik majd – tették hozzá.