Heller Ágnes „A nacionalizmus ellen az egységes Európáért” címmel demonstrációt szervezett Budapesten, majd lánya átvette tőle a stafétát.

A gigatüntetés felhívása több nyelven elérhető (Képernyőfotó: 13-10.org)

A marxista filozófia nagyasszonya lelkes önkéntesként támogat egy nemzetközi kezdeményezést, amelynek célja az, hogy október 13-án ötmillió ember vonuljon utcára világszerte „a nacionalizmus ellen egy egységes, demokratikus és szolidáris Európáért”. Lelki szemeink előtt már meg is jelenik az Európai Egyesült Államok rémképe…

A nemzetközi, szokás szerint úgynevezett civil kezdeményezést a nacionalizmustól való rettegés hívta életre a leírás szerint, amelyet betűhíven, annak magyartalanságát és hibáit megtartva közlünk:

Ideje, hogy jelt adjunk!
Szabad és békés Európát szeretnénk, mégis újra a nacionalizmusok nyernek teret -, az intolerancia terjed.
A gyűlölet mind hangosabb, az erőszak mind gyakoribb. Egyes kormányok a „mástól”, az idegentől való félelmet szítják és politikai tőkét kovácsolnak belőle. Egyre több „a diktatórikus” politikus.
Eközben a társadalmat aláássa a kormányközi és hivatali korrupció, amely a jogállamiság lebontásával nyer teret, közben pedig a szociális vívmányok és nehezen kiküzdött társadalmi -és emberjogok kerülnek veszélybe. A szabadság és a béke már nem magától értetődő egyetemes érték

– sivalkodnak a jó „civilek”.

Fotó: MTI, archív

A magyarországi rendezvényt először Heller Ágnes, Demszky Gábor kebelbarátja szervezte a Facebookon, de a hazai legelső támogatók között nemcsak az ő nevével találkozhatunk a 600 fős nemzetközi listán (a neveket betűhíven közöljük):

  • Biro Adam író, kiadó
  • Ban Zsofia író
  • Dalos Gyoergy író
  • Heller Ágnes filozófia professzor
  • Nádas Péter író

A szervezők a lelkes támogatók szíves elnézését kérik, amiért nem tudnak mindenkit feltüntetni oldalukon, ám állításuk szerint annyi támogató nyilatkozatot kapnak, hogy majd’ belefulladnak. Szimpatizánsaiktól azt kérik, segítsenek a helyi demonstrációk megszervezésében, terjesszék a felhívást, kövessék a közösségi médiában a 13-10.org-ot, osszák meg bejegyzéseiket, és legfőképp: vegyenek részt a gigademonstráción. 

A 89 éves önkéntes, Heller Ágnes kezdeményezésére válaszul 94-en jelezték, hogy ott lesznek az októberi tüntetésen, ám egyszer csak váratlan fordulat következett. 

Képernyőfotók: Facebook.com, szerk.

Friss: Heller Ágnes lánya vette át a stafétát

Heller Ágnes Facebook-oldalának kezelője, a marxista filozófus lánya, Hermann Zsuzsa törölte az első eseményt, és kreált egy újat, ami csak abban különbözik a korábbitól, hogy a szervező immáron nem Heller Ágnes, hanem Hermann Zsuzsa és Ropolyi László filozófus, valamint az esemény időtartama egy órával megrövidült, már 17 órakor véget érne a nagyratörő tervek szerint. (Később szervezőként csatlakozott Láng Judit író, újságíró és Zoltai Andrea, Zoltai Gusztáv lánya is az internacionalista brigádhoz.)

Heller Ágnes a jelek szerint ugyanakkor nem gondolta meg magát, lánya által kezelt Facebook-oldalán továbbra is lelkesen propagálja a gigademonstrációt, borítóképül is az esemény fotóját választotta.