A közép-kelet-európai katolikus püspöki konferenciák közös segítségnyújtásának világos célja a lakóhelyük közelében menekülttáborokban élő, a hazatérésben reménykedő üldözött keresztények támogatása – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatorna műsorában.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A magyar, a cseh, a horvát, a lengyel és a szlovák katolikus püspöki konferenciák hétfőn írták alá azt a megállapodást, melynek értelmében 450 ezer euróval támogatják a libanoni karitászt.
    
Hozzátette: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyári gyűjtése szintén azt a célt szolgálja, hogy visszatérhessenek otthonaikba azok, akiket korábban elüldöztek onnan. 
   
Erdő Péter elmondta, a mostani adomány nem gyűjtés eredménye, a püspöki konferenciák a katasztrófalapjukból ajánlották fel a támogatást. Hozzátette: az akció azért is fontos, mert bár évek óta rendszeresen tanácskoznak a régió egyházi vezetői, most először tesznek valamit közösen a rászorulókért.
    
Paul Karam, a Libanoni Karitász vezetője kiemelte: a keresztények nem vendégek a Közel-Keleten, hanem tulajdonosai ennek a földnek, hiszen sok ma jelenlévő vallásnál jóval korábban jelen voltak. Fontos, hogy ma is érezzék, szabadon gyakorolhatják vallásukat, és tudják, küldetésük van szülőföldjükön. A közel-keleti keresztények küldetése ugyanis nem az, hogy Európába jöjjenek, hanem hogy ott maradjanak, és tanúságot tegyenek Jézusról. Jézus a Közel-Keleten született és nem az Egyesült Államokban vagy Európában. Tudta, milyen kihívásokkal kell szembenéznie, mégis ragaszkodott ahhoz, hogy ott szülessen meg. Ez pedig ma is reményt adhat a térségben élő keresztényeknek – mondta a Libanoni Karitász vezetője.

(MTI)