Demeter Márta, az LMP társelnöke az ellenzéki sajtó segítségével tudatosan akart felépíteni egy hazug kampányt. Miután a trükk nem jött be, a függetlennek mondott balliberális média bocsánatkérés helyett tovább folytatta a hazudozást. Hogy mi az igazi álhír, és kik gyártják ezeket, azt Demeter Márta ügye szemlélteti a legjobban.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Fotó: MTI

A régi kommunista technika szerint vádold meg ellenfeledet azzal, amit elkövettél. „Orosz mintára teríti a gyűlöletet és az álhíreket a teljes Fidesz-média” – írta még a választások előtt az Index. A cikkben álhíreknek titulálják „az Európára leselkedő migránsveszélyről” szóló tudósításokat. Jó, ha észben tartjuk, hogy a balliberális újságíróknak a bevándorlás az álhírek kategóriájába tartozik. De hogy mi az igazi álhír, és kik gyártják ezeket, azt Demeter Márta ügye szemlélteti a legjobban.

A Fidesz a múlt héten feljelentést tett az ügyészségen Demeter Márta, az LMP társelnöke ellen hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt, továbbá elindítják a képviselőnő nemzetbiztonsági átvilágítását is. Mint ismeretes, Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke szeptember 19-én iratbetekintésen járt a kecskeméti katonai légi bázison, majd október 16-án írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez.

Érdemes a képviselőnő kérdéseit szó szerint idézni.

„Miért szállíthatja a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképző repülés keretében a miniszterelnök lányát, aki semmilyen közjogi tisztséget nem visel, hivatalt nem tölt be? Ki adott utasítást az ÖHP parancsnokának az említett utas szállításának engedélyezésére? Hogyan engedélyezheti az ÖHP parancsnoka a miniszterelnök családtagjának utazását az Airbus A-319-es repülőgépen kiképző repülés keretében?”

Demeter Márta azt állítja, hogy miután betekintett az iratokba, az információk „egyértelműen indokolták” a kérdésfeltevését. „A Fidesz láthatólag nehezen viseli, hogy egy országgyűlési képviselő végzi a munkáját, és kérdezni mer” – írta közösségi oldalán. Pedig a fenti dokumentum egyértelműen bizonyítja, hogy Demeter Márta nem arra kérdezett rá, kicsoda az utaslistán lévő Orbán Flóra. Fenntartások nélkül elfogadta, hogy a repülőgépen utazó Orbán Flóra Orbán Viktor miniszterelnök lánya. Kérdése nem arra vonatkozott, ki lehetett az a személy, aki Orbán Flóra néven van az utaslistán, hanem arra, hogyan fordulhat elő, hogy a miniszterelnök családtagja egy honvédelmi repülőgépen utazott. Tehát tényként állította, hogy a repülőgépen utazó Orbán Flóra azonos a miniszterelnök lányával.

Kétségek között tartani

Erről először az LMP-s Ungár Péter tulajdonában lévő azonnali.hu „Miért reptették Ciprusról Budapestre a honvédség gépén Orbán Viktor lányát?” címmel adott hírt. A cikkben is – csakúgy, mint Demeter Márta az írásbeli kérdésben – tényként közlik, hogy Orbán Viktor lánya utazott a repülőgépen. Az Azonnali cikkét a legtöbb ellenzéki portál villámgyorsan átvette. Index: „Miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát? – kérdezi az LMP.” Hvg.hu: „Honvédségi repülővel utazhatott haza Orbán lánya Ciprusról.” Nyugati fény: „A honvédség gépével hozták haza Orbán Flórát, Orbán Viktor legkisebb lányát Ciprusról – állítja Demeter Márta. És ti mivel szoktatok hazajönni Ciprusról?” Magyar Narancs: „Demeter Márta: Honvédségi gép hozta haza Orbán lányát Ciprusról?”

Ha Demeter Márta valóban csak egy kérdést tett fel, akkor miként lehet, hogy egyetlen ellenzéki média sem úgy tálalta a hírt? Miért nem az alábbi címekkel jelentek meg a cikkek: „Demeter Márta tudni szeretné, kicsoda a HM gépén utazó Orbán Flóra” vagy „Ki lehet a HM gépén utazó Orbán Flóra? – kérdezi Demeter Márta.” Egyszerűen azért, mert az LMP társelnöke nem ezt kérdezte, hiszen fel sem vetődött benne, hogy esetleg név­azonosságról lehet szó.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) még aznap cáfolta, hogy a repülő a kormányfő tizennégy éves lányát szállította volna. A közlemény szerint Cipruson nem a miniszterelnök lánya, hanem a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt és családja tartózkodott, és a tiszt kislányát, a kétéves Orbán Flórát hozta haza engedéllyel a katonai repülőgép. Ez megfelel a jogszabályi előírásoknak, mivel saját költségén bármely katona kiviheti a családját külszolgálatra a szabályzók betartása mellett.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ is közleményt adott ki, miszerint Demeter Márta állítása „fake news, hírlapi kacsa, aljas rágalom”, továbbá felszólította a hírt közlő internetes médiumokat a cikkek törlésére. Bár a HM és a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményét a portálok kivétel nélkül közölték, a témát szándékosan úgy tartották – és tartják a mai napig is – napirenden, hogy az olvasóban kétségek merüljenek fel.

A határozott kormányzati cáfolat ellenére az ellenzéki médiumok tovább pörgették a hazugsággyárat, miszerint nem Demeter Márta állít valótlant, hanem a kormány és a HM. A 168 Óra internetes oldala így kommentálta a HM cáfolatát: „Előfordulhat, hogy hatalmas lukra futott Demeter Márta. (…) A dolog azért felvet kérdéseket.” Azaz a balliberális portál szerint ha Demeter Márta tévedett is, az ügy mégis a kormány számára kellemetlen. Megkérdeztek ugyanis egy nyugállományú katonatisztet, aki neve elhallgatását kérve azt nyilatkozta, „nem hallott még ilyen családi utazási lehetőségről kontingensek esetében”. A cikk tehát burkoltan azt állította, hogy a HM hazudik.

Hazudni kell

Demeter Márta ügye bizonyosság arra is, hogy az ellenzéki médiamunkások mindenkinél különbnek hiszik magukat. Jámbor András, a Mérce internetes hírportál főszerkesztője arról elmélkedett, hogy az eset nagyon jól mutatja a „szabad sajtó” és a „Fidesz-média” közötti különbséget. Cikkében magabiztosan közli, hogy ők a függetlenek, ők a tisztességesek, ők a korrektek, szemben a „lakájmédia” újságíróival, akik viszont soha nem azok. Jámbor András szerint Demeter Márta ügyében „a kormánytól független média tisztességesen járt el, ugyanis hibázni lehet”. Szerinte a szabad sajtó és a pártpropaganda között az a különbség, hogy előbbi szabadon dönt, és van, amikor hibázik, a pártpropaganda pedig utasításra hazudik. Természetesen ők soha nem hazudnak, legfeljebb hibáznak.

A hazugságon kapott politikusnő és az őt hűen kiszolgáló ellenzéki média bocsánatkérés helyett vádaskodásba menekült. A Jobbikhoz közel álló Alfahír meginterjúvolta Demeter Mártát, aki elmondta, a kormány mindig megfenyegeti a sajtó képviselőit, ha kiderül egy számára kínos ügy. Érdemes elolvasni egy-két olvasói véleményt is, milyen bő táptalajra hullott az ellenzéki hazugságpropaganda. Vannak, akik gyanúsnak tartják, hogy a kormány nem hozza nyilvánosságra, hol tartózkodott a miniszterelnök lánya, amikor a gép hazarepült Ciprusról, mások szerint a honvédelmi miniszternek le kell mondania, mert meghamisították az utaslistát.

Nem meglepő, hogy a képtelenebbnél képtelenebb véleményeket a szerkesztőségek nem törölték, hiszen elemi érdekük, hogy az olvasókat kételyek között tartsák. Pedig cenzori téren tanácsot kérhettek volna Demeter Mártától, akinek nem tetszett, hogy közösségi oldalán felelőtlennek, hazugnak és álhírgyártónak nevezték, ezért nem győzte eltávolítani az őt kritizáló véleményeket.

Hős és mártír

A HM október 20-án nyilvánosságra hozta a honlapján azokat a dokumentumokat, amelyek alapján Demeter Márta elindította a hazugsággyárat. Az utaslistából és az utazási engedélyből egyértelműen kiderül, hogy Orbán Flóra nem lehetett a miniszterelnök tizennégy éves lánya, és ezzel Demeter Mártának is tisztában kellett lennie az iratbetekintéskor. Döbbenetes, de az állítólag független, objektív balos média nem számolt be a dokumentumok nyilvánosságra hozásáról, csak arról, hogy Demeter Mártát aznap az LMP társelnökévé választották.

A tényekre oly érzékeny ellenzéki médiumok nagyvonalúan átsiklottak afelett is, hogy Demeter Márta – a honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként – egy harminc évig nem nyilvános katonai adatot tett közzé, és politikai előnyszerzés céljából egy ENSZ-misszióban részt vevő katona és családja biztonságát kockáztatta. A függetlennek mondott balliberális média ezek után sem ismerte be tévedését, továbbra is Demeter Márta ajkán csüngött, hősnek és mártírnak állították be, akit a hatalom igaztalanul üldöz.

„Kövér László ráküldte a titkosszolgálatot Demeter Mártára” – kommentálta a 168 Óra azt a hírt, miszerint Kövér László házelnök kezdeményezte Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál. A Magyar Narancs pedig azt írta, „folytatódik Demeter Márta kormányzati befenyítése az Orbán-gyerekre vonatkozó írásbeli kérdése miatt”.

A Magyar Narancs egy elképesztő összeesküvés-elmélettel is előállt. „Lehetett-e Demeter Márta ennyire hülye?” – tették fel a kérdést. Természetesen szerintük erről szó sincs, a „fideszes technikák ismeretében” ők másra gyanakszanak, mégpedig arra, hogy Demeter Mártát megvezették, hogy utána „lekaraktergyilkolhassák azon kevés or­szág­gyű­lé­si képviselők egyikét, aki rendre a Fidesz számára kényelmetlen témákat forszíroz”. A Magyar Narancs elmélete annyira körmönfontan aljas, hogy Jámbor András elismerése jeléül biztosan csettintett egy nagyot.

Aki csak az ellenzéki médiát olvasta az elmúlt két hétben, az értetlenkedve és felháborodva írogat a különböző fórumokon arról, miért próbál ellehetetleníteni a hatalom egy olyan politikust, aki csupán a munkáját végezte, és feltett néhány ártatlan kérdést, amelyek – úgy tűnik – kínosak a kormány számára. De aki nem az ellenzéki média párhuzamos valóságában él, az látja, hogy Demeter Márta az ellenzéki sajtó segítségével tudatosan akart felépíteni egy hazugságkampányt. Ha ügyesebb, és nagyobb felháborodást sikerül generálnia, talán még egy tüntetést is össze tudnak csődíteni, ahogy tették ezt október 23-án, amikor Puzsér Róbert ellenzéki főpolgármester-jelölt néhány megvezetett diákkal fáklyás felvonuláson tiltakozott a felsőoktatási tandíj állítólagos bevezetése ellen.

Dübörög a hazugsággyár: Leállt a választási szoftver? A választások után bezárják a kórházakat? Megszüntetik a főpolgármester-választást? Éheztetik a menekülteket? Orbán Ráhel kidobatott egy nőt a szülőágyról? A kormány elveszi a szociális segélyeket? 75 év felett nem jár egészségügyi ellátás? Orbán Viktor lánya az adófizetők pénzén repült Ciprusra? És így tovább.

Az ellenzéki médiumok minden hétre tartogatnak egy-két ordas hazugságot, szalonképes nevén fake newst, amely vagy bejön, és akkor reményeik szerint végre megbukik a kormány, vagy ha nem jön be, készülnek a következő álhírre. Alapszabály számukra, hogy a hazugság mögül soha nem hátrálnak ki, azt foggal-körömmel védik. Legfeljebb újra és újra leírják, hogy ők csak hibáztak.