Hadházy Ákos kilép az LMP-ből – adta hírül a 24.hu.

Május végén fegyelmi büntetést kapott az LMP volt társelnöke, amiért a választás idején az ellenzék koordinált együttműködését szorgalmazta. A párt etikai bizottsága most még tovább súlyosbítaná a kétéves eltiltását a tisztségek viselésétől, Hadházy Ákos ezért úgy döntött, otthagyja a pártot, amelyben szerinte eddig nem nagyon igyekeztek szembenézni a vereség által rájuk rótt felelősséggel. Mandátumát megtartja – írja a 24.hu, ahol interjú jelent meg Hadházy Ákossal.

Hadházy Ákos a beszélgetés elején szomorúan jegyzi meg, hogy a hangulat megítélése szerint túl jó az LMP-ben és a többi ellenzéki pártban a választási vereségük ellenére is. Hadházy kifejezetten nehezményezi, hogy:

jó sok mosolygós arcot láttam a parlamentben az ellenzéki frakciókban.

A panaszláda kinyílott, az alábbi sérelmekkel is nyakön öntve az olvasót: 

Az LMP-ben a választások előtt is sok logikátlannak tűnő dolog történt, és sajnos április 8. után ez a trend folytatódott tovább. Sok olyan döntés született, aminek az értelmét, hasznosságát nehéz lenne meghatározni. Én ide sorolom a több párttársamat és az engem is érintő fegyelmi döntéseket. (…) Én kaptam az egyik legkeményebb büntetést, miközben semmilyen fegyelmi vétséget nem követtem el, nem folytattam titkos tárgyalásokat, és szerintem Szél Bernadett állítása sem igaz, hogy nem tartottam magam a párt bürokratikus előírásaihoz. Egy bűnöm van: olyan súlyosnak tartottam a kormányzat körüli korrupciós helyzetet és a maradék demokráciát fenyegető veszélyt, hogy azt gondoltam, mindent meg kell tenni a kormány menesztéséért.

Meg kell a szívnek szakadni! A beszélgetésből kiderül még, hogy nemcsak maga Hadházy, hanem az LMP etikai bizottsága is fellebbezett az egykori társelnök kétéves eltiltása ellen, súlyosbítást kértek. Hadházy értékelése szerint

ez sajnos tényleg az ’50-es éveket idézi, de legalábbis a kisgazdásodást biztosan.

Erre alapozva jelenti be a nagy hírt:

Ha viszont én komolyan akarok a korrupciós ügyekkel, az EU-ügyészséghez csatlakozás kikényszerítésével, a sajtószabadság, a demokrácia maradékának és a bíróságok védelmével foglalkozni, akkor még ez előtt az egészen ciki és méltatlan eljárás előtt ki kell lépnem a pártból. Akkor is, ha ez nagyon nehezemre esik, mert büszke vagyok arra, amit ezzel a párttal együtt véghezvittünk.

És ez még nem elég, szegény Hadházy szomorúan panaszolja azt is, hogy Sallai R. Benedek esetében viszont enyhítést kért az etikai bizottság. Hallatlan! 

A fellökött vagy hattyú halálát eljátszó Hadházy szerint

hamarosan tanúi lehetünk, hogy verekedésért megbüntetett volt képviselőt visszaveszik a párt soraiba.

A sértett Hadházy betekintést enged az LMP vitakultúrájába is, elmondja:

Az LMP-ben azonban sajnos racionális viták helyett sokszor inkább érzelmi alapú szembenállás alakult ki a kérdésben. A Sallai-féle attak sajnos kifelé is megmutatta, hogy miként mentek ebben a kérdésben a tárgyalások.

Ez ám a XXI. századi színvonal! De persze erről is a Fidesz tehet, mint mindig mindenért.

Hadházy Ákos az illendőség kedvéért azért elrebeg néhány hálás mondatot is egykori pártjának:

Megköszönöm az LMP-nek, hogy annak idején befogadtak. Az elmúlt években nagyon sokat segítettek, de azt hiszem, hogy én is tudtam segíteni a pártnak.

Hadházy Ákos rögzíti, hogy megtartja a mandátumát, és bár nehezebb körülmények között, de függetlenként mindenképp folytatja áldásos tevékenységét.