Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború oka valójában a geopolitikai versengés, ám ez növeli a valódi harcok kirobbanásának veszélyét is. Hazánk számára fontos, hogyan érinti mindez az Európai Uniót. A kis országoknak vigyázniuk kell, amikor átrendeződnek a nagyhatalmak viszonyai, ugyanis ilyenkor könnyen sérülhetnek az érdekeik – hangzott el a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány Új Világrend nemzetközi konferenciáján.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború elsősorban nem a kereskedelemről szól, sokkal inkább a geopolitikai versengésről – mutatott rá nyitóbeszédében Martonyi János. Magyarország volt külügyminisztere úgy vélte, ezek a folyamatok világszerte növelik a fegyveres konfliktusok kirobbanásának veszélyét, és bár egyesek szerint ebben a helyzetben az EU lehetne a nevető harmadik, valójában a szembenállás hosszú távon mindenki számára káros. 

Yukon Huang, a Carnegie Asia Program szenior munkatársa is úgy gondolja, hogy a kereskedelmi háború egy geopolitikai rivalizálás része a világ két nagyhatalma között, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a globális pénzügyi rendszerben Kína ereje nem hasonlítható össze az Egyesült Államokéval, amely ezen a téren ma az egyetlen meghatározó hatalom. Ez a felállás akkor változhatna meg, ha Kína globális fizetőeszközzé tudná tenni saját valutáját, ám erre nem sok esély van az előttünk álló években.

Ugyanakkor Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank elnöki tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy a geopolitikai nagyhatalommá válás kritériumai a kellően nagyszámú lakosság, számottevő terület, GDP és katonai erő, a kellően nagy mennyiségű tartalékvaluta és természeti kincsek, az óceán melletti elhelyezkedés, és természetesen a világhatalommá válás szándéka. Szerinte az unióban megvan a szükséges gazdasági erő, viszont hiányzik a tagállamok közötti egység, Oroszországban megvan a világhatalmi törekvés, gazdasága viszont nem elég erős ehhez a szerephez. Egyedül Kína tud megfelelni az összes kritériumnak, így valószínűleg szuperhatalomként lép majd elő egy új bipoláris világrendben, amelyen belül viszont az Egyesült Államok még sokáig meg tudja őrizni vezető szerepét.