Azok a Gyurcsányék beszélnek, akik semmire sem becsülték az időseket, elvettek tőlük egy havi nyugdíjat és megszorításokkal sújtották őket – reagált a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója Arató Gergely (DK) követelésére, hogy a kormány állítsa vissza a baloldali kabinetek idején használt nyugdíjemelési rendszert

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A Fidesz-frakció emlékeztetett, hogy a 2006-ban megalakult Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány alatt több mint 7 százalékkal csökkent a nyugdíjak vásárlóértéke, hiszen Gyurcsányék a nyugdíjasokra vonatkozó inflációt követő nyugdíjemelést sem biztosították. Ezzel szemben – írták – Fidesz-KDNP kormányzása óta törvény garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését és Magyarország történetében először tavaly nyugdíjprémiumot is kaptak az idősek. Ha a tényleges éves infláció magasabb az előre becsültnél a kormány novemberben kompenzálja azt.

2010 óta a nyugdíjak átlagosan több mint 26 százalékkal nőttek, a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően pedig vásárlóerejük 10 százalékkal nőtt. Az idősek idén is számíthatnak nyugdíjprémiumra, mert a kifizetés feltételei teljesülnek: a gazdasági növekedés várakozásokon felüli és az államháztartás egyenlegcélja is teljesül. Az ország gazdasági eredményeiből az időseknek is részesülniük kell, hiszen évtizedeken át dolgoztak ezért az országért és nevelték gyermekeiket.