A Demokratikus Koalíció parlamenti frakcióvezetője szerint a Sargentini-jelentés nem Magyarországról, hanem a magyar kormányról szól, azonban a kabinet gyáván a nemzet mögé bújik az ügyben.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gyurcsány Ferenc a kormányfő napirend előtti felszólalására reagált így, és diktatúra kiépítésével vádolta a kormányoldalt.

A DK frakcióvezetője bírálatát azzal kezdte: a magyar kormány tudathasadásos állapotban van, mert Magyarországnak képzeli magát, ezért kezeltetni kellene magát az ország érdekében.

„Bárgyúnak” nevezte Orbán Viktor érvelését, mondván, Magyarország ugyan valóban szerepel a jelentés címében, azonban a dokumentumban Magyarországra vonatkozóan egyszer sem, míg a kormányra vonatkozóan 48-szor szerepel kritika.

Gyurcsány Ferenc azzal vádolta a kormányoldal szereplőit, hogy „diktatúrát csinálnak”, Orbán Viktor pedig egy diktátor. Azzal érvelt: elveszik Magyarországon a szabad tájékozódás lehetőségét, pénzügyileg ellehetetlenítik és az igazságszolgáltatás eszközeivel megvádolják az ellenfeleiket.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért: ahhoz, hogy egy kormány antiszemita legyen, nem az kell pusztán, hogy eltűrje a „nyílt, agresszív, fizikai antiszemitizmust”, hanem antiszemita üzenet az is, ha valaki antiszemita történelmi személyek köré épít kultuszt, ha antiszemita politikát folytató kormányokkal, rendszerrel vállal folytonosságot. Aki Horthyt kivételes államférfinak nevezi, aki Hómant dicséri, Bethlennek szobrot állít, az a magyar 20. század, önmagukat is antiszemitának tartó történelmi személyeit emeli a történelmi emlékezet középpontjába és állítja be követendő példaként – mondta.

Kövér László házelnök a felszólalás után megjegyezte: ami a kezeltetési igényt illeti, Gyurcsány Ferenc különösen „ingoványos talajra tévedt”, és ez nem szerencsés.