Fotó: mti, archív, illusztráció
Már érezhető a bürokráciacsökkentés hatása
Éreztetik hatásukat a bürokráciacsökkentő törvények – az emberek időt és pénzt takaríthatnak meg, mivel rövidebb lett az ügyintézések határideje, kevesebb az adminisztratív teher, illetve ingyenes lett többek között a személyi igazolvány és az első jogosítvány. A kormány célja, hogy közelebb vigye az állampolgárokhoz a közigazgatási szolgáltatásokat, így egyszerűbb és gyorsabb legyen az ügyintézés Magyarországon.
 
2010-ben országos léptékű szemléletváltás kezdődött a magyar közigazgatásban. A kormány szakított a korábbi szocialista-liberális vezetés gyakorlatával, amelynek középpontjában a nagyobb egységekből felépülő regionalizáció állt, és a decentralizáció révén elkezdte közelebb vinni az állampolgárokhoz a közigazgatást. Ennek érdekében százkilencvenhét járásból álló rendszert építettek fel, miközben megjelentek a kormányablakok – ezekből ma már kétszázhetven van országszerte, így a lakóhelyhez közel több mint ezerötszáz különböző ügytípust lehet kényelmesen elintézni. A járási hivataloknak, a kormányablakoknak és az ügysegédeknek együttesen sikerült megvalósítani a kormány célját, és csökkentették az ügyintézési határidőket, valamint az emberekre háruló adminisztratív terheket. 
A bürokráciacsökkentés folyamata a 2015-ben és 2016-ban meghozott törvények hatására kapcsolt magasabb fokozatra, csak tavaly 23,5 millió ügyből 18 millióban csökkent az ügyintézési határidő: nyolc napon belül elintézetté váltak. Ráadásul számos esetben nem kell már a zsebébe nyúlnia annak, aki valamilyen igazolványt szeretne kiváltani. Illeték-, illetve díjmentesen állítják ki a személyi igazolványt és a lakcímkártyát – 2009-ben ezekért még kétezer forintot kellett fizetni –, nem kell fizetni az első jogosítványért sem, amelyet korábban négyezer forintért állítottak ki, de ingyenes lett az örökléssel kapcsolatos ingatlan-nyilvántartási eljárás, a hatósági erkölcsi bizonyítvány és a felsőoktatási felvételi is, ez utóbbi 2009-ben például még kilencezer forintba került a diákoknak. 
A vállalkozásokat is érinti az állami rezsicsökkentés: a vállalkozóknak 2016 óta nem kell már fizetniük egyebek mellett az adóhatósági igazolás, cégiratok kiállításáért, megszűnt a cégbeszámolóval kapcsolatos közzétételi díj, és ingyen juthatnak hozzá üzletük működési engedélyéhez vagy egyéni vállalkozói igazolványukhoz. Éves szinten ez azt jelenti, hogy mintegy nyolcszázezer eljárás lett ingyenes, ami 2,5 milliárd forint megtakarítást jelentett a vállalkozóknak. A második ütemben, azaz 2017 márciusában tovább bővült az ingyenes hatósági eljárások listája, bekerült egyebek mellett a cégbejegyzés és a közzétételi költségtérítés, mindezzel újabb kétmilliárd forint marad évente az emberek zsebében. 
Jól járnak a magánszemélyek is, 2016. január elseje óta ugyanis már mintegy másfél millió embernek nem kell az adóbevallásával bajlódnia, mivel annak kitöltését átvállalta a NAV. A bürokráciacsökkentésnek köszönhetően nincs szükség építési engedélyeztetésre, így háromszáz négyzetméterig lényegesen egyszerűbb lett házat építeni is. A mozgáskorlátozottak ingyen pótolhatják parkolási igazolványukat – ezért 2009-ben még több mint háromezer forintot hagytak a hivatalban –, tavasz óta pedig az anyakönyvi kivonat kiállításáért sem kell fizetni.
A bürokráciacsökkentés így összesen tízmilliárd forintot spórol meg az állampolgároknak úgy, hogy a folyamat még nem ért a végére.