Az egészségügyi rendszer átalakításáról folyó diskurzus mára kampánytémává silányult. A pártpolitikai csatározások ingoványát gyakran a forrásokért és a befolyásért küzdő érdekcsoportok is fel-felhabosítják. Dr. Ónodi-Szűcs Zoltánnal, az egészségügyért felelős államtitkárral az ágazat megörökölt lemaradásáról, a fokozatos felzárkózásról, valamint a szubjektív értékelések és a számok közötti ellentmondásról beszélgettünk.
– Annyit mindenkinek tudnia kell, hogy 2008–2009-ben a gazdasági válság hatásaként az egészségügy finanszírozására fordított pénz GDP-arányosan másfél százalékponttal csökkent, miközben a GDP is erősen csökkenő pályán volt. Ez óriási forráskivonást jelentett az ágazat számára. 2010 óta hiába költöttünk minden évben egyre több és több pénzt az egészségügyre, hiába indult be a gazdasági növekedés és csökkent az infláció, még nem állt helyre a gazdasági válság előtti értékarány. Kár lenne tagadni: eddig nem sikerült behoznunk azt a lemaradást, amivel a GDP-arányos költésben akkor elmaradtunk a többi uniós vagy OECD-tagországtól. Ám 2015-ben 200 milliárd forinttal többet költöttünk a kórházi, a szak- és az alapellátásra, mint 2010-ben – mondta az interjúban Ónodi-Szűcs Zoltán.

A beszélgetésben szóba kerül egyebek mellett a kórházak állapota és adósságállománya, a várólisták hossza, a betöltetlen praxisok száma és a nővérhiány is.

– Sokan állítják, hogy az eltelt öt évben semmi nem történt. Nekik is azt ajánlom: nézzék meg a számokat. Ezek pontosan azt mutatják, hogy számos területen sikerült áttörést elérni. A soron következő feladat az, hogy a szabályozók átalakításával és némi tőkeinjekcióval rendet tegyünk a járóbeteg-ellátásban is. Ehhez legelőször meg kell tudnunk, pontosan mi folyik az intézményeknél. Ez nélkülözhetetlen a betegek komfortérzetének javításához is. Emellett törekednünk kell arra, hogy minden panasz és támadás ellenére az emberek szembesüljenek a valós adatokkal – tette hozzá az egészségügyért felelős államtitkár.

A Demokrata legfrissebb száma február 8-tól kapható az újságárusoknál.