A Fidesz-frakció a jövő héten dönt arról, hogy támogatja-e az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás aláírását – közölte Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese hétfőn újságírókkal.

Az Országgyűlés kedden tárgyal az egyezmény aláírásával kapcsolatos álláspontról.

Gulyás Gergely azt mondta: a Fideszben egyelőre nincs egységes frakcióálláspont, a megállapodás mellett és ellen szóló érveket is hangsúlyozni fogják a vezérszónoki felszólalásban. Emellett várják az ellenzéki véleményeket is.

Vannak olyan sarkalatos pontok, amelyekben megnyugtató válaszra van szükség a támogatáshoz – hangsúlyozta, ezek közé sorolva a joghatóság témáját, azaz a vitarendezési eljárást, továbbá a magyar alaptörvényben is rögzített génmódosítás-tilalom kérdését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztossal folytatott egyeztetése után elmondta: a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) illetően a kabinet a parlamenthez fordult, hogy döntsön, milyen álláspontot képviseljen a kormány október 18-án, amikor Brüsszelben végleges választ kell adni, támogatja-e az ország az egyezményt.

MTI