Furcsa tulajdonosváltás az Indexnél

Régóta rebesgették, hogy Spéder Zoltántól Simicska Lajos érdekeltségébe kerülhet az ellenzéki Index hírportál, és a pletykák most tulajdonképpen valóssággá váltak. Az index.hu-n ugyanis csütörtökön este közlemény jelent meg.

„Az Index.hu-t kiadó Index.hu Zrt. 100%-os tulajdoni hányada 2017. április 20-án Alapítványi tulajdonba került, miután a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. a 2014 februárjában kötött megállapodása alapján opciós jogát érvényesítette, majd az így szerzett tulajdonát a »Magyar Fejlődésért Alapítványra« ruházta át” – áll a közleményben. – „A tulajdonosváltással egyidőben az Index.hu Zrt. jelenlegi igazgatósági tagjai lemondtak tisztségükről, és az új 100%-os tulajdonos »Magyar Fejlődésért Alapítvány« új igazgatósági tagokat nevezett ki határozatlan időtartamra dr. Bodolai László ügyvéd, dr. Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, Kereszty Gábor közgazdász személyében, akik maguk közül az Igazgatóság elnökévé dr. Bodolai Lászlót választották” – írják az Indexen, hozzátéve azt a szórakoztató bekezdést is, miszerint „az alapítványi tulajdonszerzés célja, hogy az Index.hu internetes portál vezető piaci pozíciója, minőségi tartalomgyártó tevékenysége, függetlensége, valamint minél szélesebb társadalmi elérése a továbbiakban is biztosított legyen.”

A Magyar Fejlődésért Alapítványt néhány hete jegyezték be, képviselője Bodolai László, aki hosszú ideje az Index ügyvédje.

Hogy a Pro-Ráta Holdingtól hogyan és mennyiért került a cég a frissen létrehozott alapítványhoz, arról a közlemény nem tesz említést, ám érdekesség, hogy Index Zrt. új igazgatósági tagjai közül Nagy Ajtony Csaba többszörösen kötődik Simicska Lajoshoz: volt a KÖZGÉP felügyelőbizottsági elnöke, a MAHÍR Cityposter Kft. felügyelőbizottsági elnöke, a MAHÍR Zrt felügyelőbizottsági tagja és az ADVENIO Zrt. – Class FM igazgatósági tagja is.

- bp -