Ha a szocialisták és Gyurcsány Ferenc továbbra is közösséget vállalnak az adócsalás miatt előzetes letartóztatásba helyezett Czeglédy Csabával, akkor itt az ideje, hogy kifizessék a bizalmasuk által megkárosított diákokat – mondta Falusi Vajk, a Fidelitas országos alelnöke budapesti sajttájékoztatóján.


Fotó: MTI, archív, illusztráció, szerk.

A politikus felidézte: a gyanú szerint „az MSZP és a DK előzetesbe vágott ügyvédje”, Czeglédy Csaba több mint hárommilliárd forint adót csalt el egy diákmunkásokat foglalkoztató cég működtetése során. Hozzátette: sajtóhírek szerint 120 diák még mindig vár a fizetésére, illetve napról napra többen jelentkeznek a diákvállalkozások szövetségénél ingyenes jogsegélyért. 
    
Falusi Vajk elmondta: „a baloldal legújabb bűnügyében” Botka Lászlónak, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének és Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének ügyvédjét a mai napig mentegetik a szocialista és DK-s politikusok. Teszik ezt úgy, hogy miközben egy titkos osztrák széfben a hatóságok aranytömböt foglaltak le, addig a diákmunkát végző fiatalok megélhetése, nyári programjai, valamint tanulmányai is esetenként veszélybe kerültek, kerülhettek – tette hozzá. 
    
A politikus szerint „felmerül a gyanú, hogy az MSZP és a DK talán azért falaz továbbra is Czeglédy Csabának, mert az általa a vád szerint elcsalt több mint 3 milliárd forint esetleg jelentős részben a két párt kasszájába kerülhetett”. 
    
A Fidelitas országos alelnöke megjegyezte: ha a szocialisták és Gyurcsány Ferenc továbbra is közösséget vállalnak Czeglédy Csabával, itt az ideje, hogy kifizessék a bizalmasuk által megkárosított diákokat. „A baloldalnak színt kell vallania: a magyar diákok vagy egy adócsaló haver mellé állnak” – szögezte le. 
    
Falusi Vajk elmondta: követelik, hogy a baloldali politikusok fizessék meg a kárt és tegyenek meg mindent, hogy a diákmunkások minél előbb hozzájussanak a nekik jogosan járó munkabérhez. Felszólította a baloldali politikusokat arra is, hogy nyilatkozzanak, mekkora összeg került az MSZP és a DK pártkasszájába és „hol van az a pénz, ami a baloldali bűnügy miatt nem jutott el a diákokhoz”. 
    
Az ügyészség gyanúja szerint a 2013 és 2016 között működő, és Czeglédy Csaba által vezetett bűnszervezet az állami költségvetésnek – az eddigi adatok szerint – 3,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

(MTI)