A Zala Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vétele miatt, mert megítélése szerint a pártalapítás a bevándorlási adó fizetése alóli kibúvást célozza – tájékoztatta a zalai főügyészség csütörtökön az MTI-t.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A közlemény szerint a Zalaegerszegi Törvényszék elrendelte az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vételét, azonban a Zala Megyei Főügyészség közjogi szakága csütörtökön fellebbezést jelentett be, indítványozva a párt nyilvántartásba vételére irányuló kérelem elutasítását. 

Az ügyészség álláspontja szerint „a párt alapszabálya több ponton is ellentétes a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény, valamint más vonatkozó jogszabály rendelkezéseivel”. Ide tartozik, hogy létrejötte „jogszabály megkerülésére irányul, a migrációt támogató civil szervezeteket érintő különadó alóli mentesülést célozza”. 

A főügyészség szerint az alapszabály más pontokon sem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Egyebek mellett párt külföldi magánszemélytől nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást, de a megalakuló pártnak a székhelyet nem magyar állampolgár biztosítaná. 

Jogi személyek nem támogathatják a pártokat, ennek ellenére az alapszabály jogi személyek részére is biztosítaná a támogatási lehetőséget. Mindemellett a párt mint jogi személy elnevezése sem felel meg „a névvalódiság jogszabályi követelményeinek” – áll a közleményben.