Időközi polgármester-választást tartanak augusztus 12-én Felcsúton, miután Mészáros Lőrinc lemondott a posztjáról. A Fidesz–KDNP Mészáros Lászlót, a jelenlegi alpolgármestert indítja, akivel helyi politikáról, sportról és a település jövőjéről beszélgettünk.

– Mészáros Lőrinc lapunknak azt nyilatkozta másfél évvel ezelőtt, hogy aki nem felcsúti születésű, az szinte leküzdhetetlen hátránnyal indul egy polgármester-választáson. Mit gondol erről?

– Bár én csak tizennyolc éve élek Felcsúton, nem gondolom, hogy hátránnyal indulnék. Ma már ide köt minden: a munkám, a családom, a helyiekkel való kapcsolataim. Nemzeti-konzervatív elkötelezettségű vagyok, ebből fakadóan lokálpatrióta, akit fűt a vágy, hogy a települése érdekében dolgozhasson. A helyiek elismerik alpolgármesterként végzett nyolcéves munkámat, mert látják, hogy a település érdekében dolgozom.


– Hogyan sodorta az élet Felcsútra?

– A Vas megyei Jánosházán születtem, majd Szombathelyen jártam középiskolába. Miután 1985-ben diplomát szereztem a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán, hivatásos katonaként, hadnagyi rendfokozattal Marcaliba helyeztek. Évekig szolgáltam Székesfehérváron a Magyar Honvédség V. Hadseregtörzsében. A rendszerváltás előtt néhányunkat úgy emlegettek, hogy a pártonkívüliek. Szerencsére nem kellett belépnünk a pártba, mert szakmailag bizonyítottunk. 1993-ban szereztem meg a katonai felsővezetői végzettséget a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, a mai Nemzetvédelmi Egyetem jogelődjén, majd a Honvédelmi Minisztériumban dolgoztam a Magyar Honvédség hadtáp-anyagellátó központ parancsnokhelyetteseként. 1996-ban a Magyar Honvédség üzemanyagraktár- ellátásának egyik legjelentősebb bázisán, a felcsúti olajtelepen parancsnokhelyettes, majd parancsnok lettem. Huszonöt év szolgálat után alezredesként vonultam nyugdíjba, és feleségemmel annyira megtetszett ez a vidék, hogy úgy döntöttünk, Felcsúton maradunk.


– Mióta foglalkozik közélettel?

– Ahogy hazaszeretetem a katonai pályára vezényelt, úgy a közélet iránti érdeklődésemet is ez vezeti. 2010-ben választottak meg helyi képviselőnek a Fidesz–KDNP jelöltjeként, és 2011 óta vagyok társadalmi megbízatású alpolgármester. Ez azt jelenti, hogy alpolgármesterként soha nem vettem fel a tiszteletdíjam, és megválasztásom esetén polgármesterként – Mészáros Lőrinchez hasonlóan – is le fogok erről mondani. Ugyanígy a testület tagjai továbbra sem fogják felvenni a képviselői tiszteletdíjukat, az összeget a település fejlesztésére fordítjuk.


– Hogyan fejlődött Felcsút 2010 óta?

– Településünk az elmúlt nyolc évben hatalmas fejlődésen ment keresztül. A képviselő-testület minden tagja ennek érdekében végezte munkáját. Ki anyagiakkal, ki szakmai hozzáértéssel, ki a szervezőkészségével járult hozzá a település gyarapodásához. Igazi csapatmunkának lehettem részese.


– Mióta ismeri Mészáros Lőrincet?

– 2000-ben ismerkedtünk meg, amikor családommal ideköltöztünk, és elkezdtük építeni a házunkat. Rendkívül korrekt embernek tartom, aki mindent megtesz a faluért. Hamar megtaláltuk az összhangot, mindig jó munkakapcsolatot ápoltunk egymással. Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy engem jelölt ki utódjául.


– Milyen fejlesztések várhatóak a jövőben?

– Szeptemberre fog befejeződni az óvoda bővítése, amely három csoportos bölcsődével fog kiegészülni. Az első ütemben a konyha készül el, hogy őszre az óvoda működése zavartalan legyen. Közel négymilliárd forintos beruházás keretében egy európai színvonalú iskolát szeretnénk létrehozni Felcsúton. A jelenlegi iskolánk épülete már elavult, ráadásul évről évre egyre nagyobb a túljelentkezés, a tanítás nagy létszámú osztályokban folyik. A település víztornyát már áthelyeztük, annak helyén fog állni az új oktatási intézményünk. Emellett az út- és járdaépítések folyamatosan zajlanak. Muszáj kiszolgálnunk a helyiek és a településre látogatók igényeit, ugyanis a Puskás Akadémiát és a Pancho Arénát naponta több turistacsoport látogatja.


– Ön az Akadémia műszaki igazgatója és a Puskás Akadémia FC ügyvezetője. Mit jelent a település számára a Puskás Akadémia jelenléte?

– Felcsút sokat köszönhet az Akadémiának és a hozzá kapcsolódó beruházásoknak. Fellendítette a település és a környék gazdasági életét, amely népszerű lett a vállalkozók körében. Az Akadémia fejlesztése folyamatos, a legújabb beruházás a két kézilabdapálya nagyságú új csarnok, amely őszre fog elkészülni. Lényegében turisztikai központtá váltunk a Vál-völgyi kisvasúttal, az arborétummal, a Puskás Akadémiával és a Pancho Arénával. A közeljövő tervei között szerepel egy csónakázótó létesítése is. Ha megvalósul a kisvasút vonalának meghosszabbítása Bicskéig, akkor mind gazdaságilag, mind turisztikailag tovább tudunk fejlődni. Igyekszünk rendezvényekkel is népszerűsíteni a települést. A Vál-völgyi Zsúr néhány év alatt a térség egyik leglátogatottabb gasztrorendezvényévé nőtte ki magát, idén már harmincezer érdeklődőt fogadtunk.


– Mi okozza a településen a legnagyobb problémát?

– Az Akadémia és a környező vállalkozások is munkaerőhiánnyal küzdenek. Viszont örömmel mondhatom, egyre több fiatal költözik Felcsútra. A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány otthonteremtő programja keretében a negyvenévesnél fiatalabb felcsúti és alcsútdobozi párok akár ötmillió forintos otthonteremtési támogatást, a Vál-völgyi települések felső tagozatos diákjai pedig 4,5 átlagú tanulmányi eredmény felett évi kétszázezer forintos ösztöndíjat kaphatnak Mészáros Lőrinc alapítványától. Sok új ház épült Felcsúton a támogatásnak köszönhetően, amelynek elsődleges célja, hogy a helyieket itt tartsuk. Mészáros Lőrinc azért hívta életre az alapítványt, hogy a gyerekeink felnőttkorukban szülőföldjükön kamatoztassák tudásukat.


– Mire a legbüszkébb?

– Talán arra, hogy a helyiek elismernek és bíznak bennem. Büszke vagyok arra is, hogy az alapoktól kezdve részt vehettem az Akadémia felépítésében. Akkor még huszonegy gyermekkel indultunk, ma már naponta mintegy ötszázan sportolnak az Akadémia keretein belül az óvodáskortól a felnőttkorig, a bentlakásos diákok száma százötven.


– Mészáros Lőrinc azt nyilatkozta, reméli, hogy lemondása után nyugodtabb időszakok következnek a település életében. Mire gondolhatott?

– Többször előfordult, hogy a testületi üléseket az újságírók erőszakos fellépései miatt nem tudtuk elkezdeni. Soha egyetlen kérdést nem tettek fel a településsel kapcsolatban, csak a polgármester gazdasági tevékenységeinek igaztalan támadásával foglalkoztak. Lehet, hogy naiv vagyok, de én elvártam, hogy a hozzánk látogató újságírók közül legalább egyvalaki feltegye azt a kérdést, hogyan fejlődik Felcsút.


– Mi az oka, hogy csak a Magyar Kétfarkú Kutyapárt állított jelöltet, akit viszont egyetlen párt sem támogat?

– Az önmagáért beszél, hogy az ellenzék komolyan vehető jelöltet nem indít az időközi választáson. Egyedüli ellenfelem egyébként hivatalosan független jelölt, a saját magát is viccpártnak tekintő szervezet hivatalosan fel sem vállalta. Bár nem itt él, de hajléktalanként bejelentkezett a településre, és például olyan valótlanságokat terjeszt, hogy Felcsúton félnek az emberek véleményt nyilvánítani. A településen élők elégedettek a képviselő-testület munkájával, ezzel politikai ellenfeleink is tisztában vannak, ezért inkább meg sem mérettetik magukat. n