Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Márki-Zay Pétert másfél millió forint pénzbüntetésre ítélték és eltiltották a további jogsértésektől – adta hírül a delmagyar.hu.

Fotó: MTI, archív

Mint ismeretes, személyiségi jogi pert indított Márki-Zay Péter ellen Végh Ibolya, Hódmezővásárhely korábbi aljegyzője, és Paragi István, az Építészmester Zrt. vezérigazgatója. Mindketten azt állították, hogy a polgármester nagy nyilvánosság előtt megsértette a jó hírnevüket, és nem mondott igazat róluk, illetve a vállalkozásról – foglalja össze az előzményeket a portál. 

A Szegedi Törvényszék mindkét ügyben elmarasztalta Márki-Zay Pétert, kimondva, hogy a polgármester valótlan állításokat fogalmazott meg a felperesekről. Paragi István jó hírnevét sértette meg, a volt aljegyzőnek pedig a becsületét is. A vásárhelyi polgármesternek Paragi Istvánnak 500 ezer, Végh Ibolyának pedig egymillió forint sérelempénzt kell fizetnie, valamint több százezer forint perköltséget is, és a további jogsértéstől is eltiltották.

Hódmezővásárhely fura ura az ítéletet csalódottan vette tudomásul, és értetlenkedésének adott hangot Facebook-oldalán:

Jogi segítőim is meglepődtek mind ezen perek elveszítésén, mind a kiszabott sérelemdíjak jelentős összegén.

Márki-Zay nem reménykedik pozitívabb végkimenetelben az ellene indított kórházperben sem. Ismert, Márki-Zay Pétert még a tavaszi kampányban, a vásárhelyi kórházra tett kijelentése miatt perelte be a hódmezővásárhelyi kórház. A polgármester úgy fogalmazott akkor: „Ha Önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják.” Erről a perről a Makó Híradó oldalán, ide kattintva olvashatnak bővebben.

Az elszontyolodott polgármester kicsit később már magára talált, és élőben jelentkezett, hogy támogatásáról biztosítsa a budapesti tüntetőket maga és mozgalma (Mindenki Magyarországa Mozgalom) nevében és a tüntetésekhez való csatlakozásra szólítsa fel híveit vidéken és a fővárosban egyaránt. Videójában Márki-Zay örömét fejezte ki, hogy az ellenzéki pártok együtt tudtak működni az elmúlt néhány napban. „Rendőri brutalitásról” értekezett, a rendőrök könnygázhasználatán háborodott fel, a tüntetők erőszakos megnyilvánulásairól pedig természetesen nem ejtett szót.

Kérem, hogy támogassák az ellenzéket! 

– szólított fel az elszánt polgármester.  

Közlemény, Mindenki Magyarországa MozgalomAz elmúlt napokban több, a magyar társadalmat hátrányosan érintő törvényt fogadott el a Parlament, a Fidesz szokásához híven megelőző társadalmi vita és a szakszervezetekkel történő egyeztetés nélkül.Az akadémiai szabadság korlátozása, Magyarország talán legjobb egyetemének az országból történő elűzése után a dolgozók tömegeit hátrányosan érintő túlóratörvény és a bíróságok függetlenségét korlátozó közigazgatási bíróságok felállítása jogosan váltotta ki a társadalom széles rétegeinek felháborodását.A parlamentarizmus megcsúfolása volt nemcsak a vita és konszenzuskeresés hiánya, de a kétes technikai lebonyolítás is. Az utcai tüntetők elleni brutális rendőri fellépés, a könnygáz sok esetben indokolatlan használata csak fokozza az erőszakot mindkét oldalon – a jogkövető magatartást nem lehet csak az egyik oldalon számonkérni.A Mindenki Magyarországa Mozgalom ezért felszólítja a kormányt, hogy térjen vissza az európai demokratikus értékekhez, hogy ezáltal a magyar állampolgárok is visszatérhessenek otthonaikba!

Gepostet von Márki-Zay Péter am Freitag, 14. Dezember 2018