Bemutatta legújabb könyvét Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. A Városligettől Zanzibárig című írásában az elmúlt két év történeteiből válogatott a szerző, de olvashatók elemzések is, többek között az amerikai elnökválasztásról, a németországi és az ausztriai választásokról, a koreai helyzet alakulásáról és a migránsválságról.

Nógrádi György a Corvinus Egyetemen mutatta be legújabb, március 8-án megjelent könyvét. A rendezvényen tartott előadásában számos aktuális témát érintett, kezdve a német-francia kapcsolatokkal és Angela Merkel meggyengülésével, beszélt a migrációs krízisről is, illetve kiemelte, az Európai Uniót ma nem tekinthetjük globális játékosnak. Három ilyen állam van csupán, az élen egyértelműen az Egyesült Államok áll, utána következik jelentősen lemaradva Kína, végül pedig Oroszország, messzire leszakadva az első és második helyezettől. Ebbe a ligába nem tud beszállni a – Sigmar Gabrielt idézve – „vegetáriánus” Európa, elvégre a globális játékosok mind húsevők.

A bemutató után arra kértük a szakértőt, emeljen ki egyet a könyvben leírt sztorijai, adomái közül. Azt az esetet választotta, amikor – miután korábbi autója tönkrement – megvette élete első Mercedesét. A cég ezt jó reklámnak gondolva lefényképezte a biztonságpolitikust új autójával, majd a következő szöveggel osztották meg Facebook-oldalukon: „Az ország legismertebb biztonságpolitikai szakértőjének a világ egyik legbiztonságosabb személyautójára esett a választása. Tegnap nálunk járt Nógrádi György, akinek büszkén adtuk át vadonatúj Mercedes-Benz C-osztályát. Gratulálunk az új autóhoz!”.

Ki is szúrta ezt a Magyar Nemzet, amely vitriolos cikkben támadta meg a szakértőt, mondván, jól keres a kormánynak tetsző megszólalásaival.

„Megírtam nekik, hogy a magyar rádió- és tévécsatornákon, újságokban több mint harmincöt éve rendszeresen szerepelek, biztonságpolitikai rádió-, tévészereplésekért, interjúkért nagyjából tizenöt éve soha egy fillért sem kaptam, előtte összesen két alkalommal vettem fel pénzt” – mondta a szakértő, aki azzal zárta az újságnak intézett levelét, hogy továbbra is előfizetőjük marad.

„A Magyar Nemzet válaszul balesetmentes vezetést kívánt nekem” – tette hozzá Nógrádi György.

A szakértő biztonságpolitikai elemzéseiből is kiemelt egy témát, méghozzá Condoleezza Rice, az Egyesült Államok korábbi külügyminiszterének munkásságát bemutató írását, amelyben többek között kiemelte, Rice a szíriai polgárháború kitörésekor úgy vélte, az összecsapások néhány nap alatt véget érnek, ehhez képest azóta is tart a háború. Ma már az egykori külügyminiszter is úgy látja, lehetetlen a Közel-Keleten békét teremteni; a térségben uralkodó feszültségre a napokban is láthatunk példát a Gáza-övezetben.

A szerző egyébként nem egy sikeres könyvvel büszkélkedhet: mint mondta, a nyolcvanas években három könyvet írt Németországról, ebből kettő – egy biztonságpolitikai témájú, illetve a Bundeswehr-t bemutató írása – sikerkönyv lett.

A kilencvenes években egyik kedvenc politikusáról, Charles-Maurice de Talleyrand-Périgordról írt egy könyvet, társszerzőként részt vett egy német nyelvű könyv megírásában, miközben tankönyvek összeállítását is vállalta.

„Három évvel ezelőtt leírták rólam, hogy nincs semmi publikációm, noha évente kétszáz írásom jelenik meg” – hangsúlyozta Nógrádi György, akinek 2015-ben megjelent, Negyven év alatt a föld körül című írása az ötödik legsikeresebb könyv lett akkor, több mint harmincezer példányban fogyott el.

Két évvel később jött a Szerencsénk volt, túléltük című válogatás, amelynek fele biztonságpolitika, fele sztorizgatás.

„Tulajdonképpen ennek folytatása a most kiadott, A Városligettől Zanzibárig című kötet. A Városligetben születtem, innen a cím, illetve nemrég Zanzibáron nyaraltunk, ami nagyon kedves emlék számomra” – tudtuk meg a szakértőtől.

Nógrádi György honlapunknak azt is elárulta, hogy elégedett az életével, de van még egy gyerekkori vágya: megírni Németország történetét, a német biztonságpolitikát szubjektív szemüvegen keresztül, ahogy ő megélte. Elmondta, már írja a könyvet, százharminc oldal kész is van.