Európa külső határait meg kell védeni, a belső határait szabadon kell hagyni, az embercsempészek ellen pedig minden eddiginél szigorúbban kell fellépni – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök, amikor találkozott Borut Pahor szlovén köztársasági elnökkel, Ljubljanában pénteken.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón a magyar államfő kiemelte: megbeszélésükön egyetértettek abban is, hogy a migránsokat kibocsátó országokat európai uniós forrásokból, de más nemzetek bevonásával támogatni kell, csakúgy mint azokat, ahol több millió menekült tartózkodik, így Törökországot, Jordániát vagy Libanont. Ennek célja az, hogy a migrációs késztetés ne legyen olyan erős, mint amit az elmúlt években láthattunk – fogalmazott.

Borut Pahor kiemelten szólt a rábavidéki szlovén és a muravidéki magyar kisebbség jó helyzetéről. Mint mondta, csütörtökön találkozott a rábavidéki szlovénok képviselőivel, akik kedvezően értékelték a magyar kormány kisebbségekkel kapcsolatos törekvéseit. A szlovén államfő kérte Áder Jánost, hogy a következő években valamivel több figyelmet szenteljenek a Rábavidékre irányuló beruházásokra, hogy új munkahelyek létrehozásával ott tartsák a szlovén nemzetiségű fiatalokat.