Fotó: MTI/Máthé Zoltán (illusztráció, szerk.)

Az LMP-s Demeter Márta primitív politikai haszonszerzés érdekében megszegte esküjét – jelentette ki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán (illusztráció, szerk.)

Kósa Lajos emlékeztetett: a képviselői esküben is benne van, hogy a „törvényeket megtartom”. Demeter Márta – aki a honvédelmi bizottság alelnöke – nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra, ez törvénysértés – fogalmazott a fideszes politikus, hozzátéve: a honvédelmi és rendészeti bizottságnak nem lehet olyan tagja, aki „szánalmas politikai okokból” visszaél adatokkal és nem nyilvános adatot nyilvánosságra hoz. Márpedig a katonai repülésre vonatkozó adatok nem nyilvánosak – mutatott rá.

Ráadásul Demeter Márta mindkét esetben hazudott, egyik esetben egy kétéves kislány adataival élt vissza – mondta, hozzátéve, ezért kezdeményezte Kövér László házelnöknél Demeter Márta nemzetbiztonsági átvilágításának felülvizsgálatát. Ennek során dől el, jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot Demeter Márta – fejtette ki Kósa Lajos, megjegyezve: Demeter Márta tetteivel már bebizonyította, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke október 16-án fordult írásbeli kérdésekkel a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, annak kapcsán hogy a honvédség A319-es Airbusával miért utaztatták Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök lányát.

Ezt minden érintett cáfolta, s kiderült, egy Orbán vezetéknevű magyar katona és – engedéllyel – családja utazott a gépen. Ezt követően egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen részt vevő gépről állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt. Ismét kiderült, hogy a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos nem utazott a gépen.