Az MSZP-Párbeszéd szerint egészségügyi vészhelyzet van Magyarországon, a szakdolgozókat meg kell becsülni, bérüket azonnal emelni kell 50 százalékkal.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, független országgyűlési képviselő szerdán Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Orbán Viktor és kormánya az elmúlt nyolc évet végighazudta az egészségügy állapotáról. Hazudtak az ápolók és a szakdolgozók béréről is – tette hozzá, jelezve: „a béremelésnek hazudott alamizsna” 100-200, jó esetben 900 forintos béremelést jelentett a szakdolgozóknál.

Elmondta, az MSZP és a Párbeszéd költségvetési törvénymódosítást nyújtott be, amely alapján azonnal nettó 50 százalékkal emelkedne a dolgozók, ápolók bére. Ismertetése szerint ez 200 milliárd forintba kerül, ennyit költött az Emmi tavaly, év végén saját büdzséjéből határon túli focira, egyházakra.

Szabó Tímea azt mondta, a 200 milliárd forintot a köztévé finanszírozásából, a paksi bővítésből és a különleges kormányzati kiadásokból fedeznék.

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: ma Magyarországon egészségügyi vészhelyzet van, mert nincs elegendő orvos, ápoló és nem elégséges a finanszírozás.

Azt mondta, jelenleg nincs kormányzati akarat a helyzet javítására, arra azonban van, hogy magánosítsák az egészségügyet. Ezért kellett, hogy állami kézbe kerüljenek az intézmények – jegyezte meg. Lesz egy gazdagoknak szóló magánegészségügy, a kevésbé tehetőseknek pedig lesz egy szegényes állami ellátás – magyarázta.

A képviselők és a Párbeszéd aktivistái a sajtótájékoztató végén „visszaadták azt az alamizsnát”, amit az Emmi adott a szakdolgozóknak: zsákokból pénzérméket borítottak a minisztérium épülete elé.

A sajtótájékoztatón volt arról kérdés, hogy sokan látszatpártnak tartják az MSZP-t, és az is kérdéses, bejut-e a parlamentbe. Szakács László közölte, az MSZP az egyetlen olyan ellenzéki párt, amelynek országos hálózata van, a jelöltjeik most is dolgoznak a választókerületekben.

Szabó Tímea egy friss közvélemény-kutatást idézve hozzátette: az MSZP-Párbeszéd támogatottsága nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt hetekben. Elég vicces lenne ezt látszatszövetségnek nyilvánítani – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a Párbeszéd korábbi közleményében a határzár lebontására szólította fel a kormányt, Szabó Tímea azt mondta, nem bontanák le a határzárat.

A Párbeszéd társelnöke kapott kérdést arról is, hogy korábban többször is kiállt a nők jogaiért, ezért támogatja-e a választási indulását Juhász Péternek, az Együtt elnökének, aki beismerte, hogy dulakodott volt élettársával. Szabó Tímea elmondta, már megszokták, hogy a kormánypropaganda, „aljas, szemét módon” próbál beférkőzni az emberek magánéletébe. Szerinte Juhász Péter semmit nem ismert be; a bírósági tárgyalás zajlik. Hozzátette: elhiszik azt, amit Juhász Péter nyilatkozik az ügyben. Juhász Péter többek között azért lett vegetáriánus, mert még az állatokat sem tudná bántani – közölte, megjegyezve: „hagyjuk ezt az ócska kormánypropagandát”.

Nem kommentáljuk „ezeket az idétlen kormánypropaganda-híreket” – fogalmazott Szabó Tímea arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a Menedék Egyesület Zuglóban migránsérzékenyítő előadássorozatot szervez.

Szakács László kérdésre kiváló kezdeményezésnek nevezte azt, hogy a gyűlöletkeltő plakátok ne kerülhessenek ki a városokban. Gajda Péter, a XIX. kerület MSZP-s polgármestere – a Facebook-oldalán kedden közzétett levél tanúsága szerint – levélben hívta fel minden közterületi reklám cég figyelmét arra, hogy a kerületben nem helyezhetők ki gyűlöletkeltő plakátok.

MTI

A Fidesz reagált Szabó Tímea szavaira, IDE kattintva olvashatják a kormánypárt álláspontját.