Fotó: Magyar Demokrata/T. Szántó György

Átadták a megújult fővárosi Dagály Gyógy- és Strandfürdőt. A modern, XXI. századi követelményeknek megfelelő, a Duna Arénával egymást kiegészítő létesítményt augusztus közepén vehették birtokukba a strandolni vágyók. A tavalyi vizes világbajnokságot és az idei junior műúszó-világbajnokságot is magába foglaló beruházás csaknem két évig tartott.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

A hivatalosan Szabadság Fürdőnek keresztelt létesítmény 1948-ban nyitotta meg kapuit az Árpád híd pesti hídfőjénél. Az azonos nevű utca közelsége miatt azonban a fővárosiak kezdetektől Dagálynak nevezték a strandot. Vízbázisát akkoriban az 1944-ben fúrt kút biztosította, amellyel a Duna medre alatt talált termálvizeket hasznosították. Jelenleg három helyről kapja vizét, a margitszigeti Magda-kútból, a Széchenyi Gyógyfürdő kútjából és a helyben található Béke kútból. A dunai panorámával, termál- és gyógyvízzel, valamint nagy kiterjedésű zöld parkkal rendelkező létesítmény Európában is egyedülállónak számít.
Ottjártunkkor, hétköznap reggel, sorra érkeztek a fürdőzők. Gabi már évtizedek óta a Dagályra jár, két év szünet után most unokájával, Dórival először látogatott ki a megújult strandra. Mindketten nagyon elégedettek, örülnek a kulturált, tiszta környezetnek.

– Amíg jó idő van, az összes medence üzemelni fog, télen pedig a termál- és az úszómedencéket lehet majd használni – tájékoztat Varga Csaba üzemeltetési és logisztikai igazgató. – A felújítás után a Dagály az egyik legszínvonalasabb fővárosi stranddá vált. Különlegessége, hogy a nemzetközi szabványnak is megfelelő 25 és 50 méteres medencéi FINA-versenyek lebonyolítására is alkalmasak.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

A létesítményvezető hosszan sorolja az elmúlt két év fejlesztéseit. Korábbi, Népfürdő utca felőli homlokzati architektúráját megtartva, megújult és bicikliparkolóval bővült a főépület. Jelenleg nyolc medence áll a vendégek rendelkezésére, kettőt ugyanis végleg lebontottak. Felújították a termál-, a gyermek-, a tan- és az élménymedencéket. Az 50 méteres úszómedencét teljes egészében újjáépítették, megemelve a korábbi szinthez képest. Ennek köszönhetően az itt úszóknak különleges panorámakilátás nyílik a Dunára. A pihenni vágyókat füves napozóteraszokkal és kültéri öltözőkkel várják. Az átépített 25 méteres versenymedence melletti füves részen, deszkákkal burkolt pavilonokból nyári gyermektábort alakítottak ki.

A régi irodaépület helyére tervezett új épületszárnyban egy 290 négyzetméteres wellness és egy 300 négyzetméteres gyógyászati részleg kapott helyet. A wellnessben szeptembertől többek között finn-, gőz- és infraszauna, tepidárium és masszázs várja a látogatókat. A gyógyulni vágyók pedig októbertől nagyfrekvenciás kezeléseket, különböző kádfürdőket, magneto- és elektroterápiát, illetve gyógy­masszázst is igénybe vehetnek majd.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

A strand Árpád híd felőli részén, csaknem 2000 négyzetméteren „Dunai Kalóz” tematikus játszóteret hoztak létre játszóvárakkal, fészekhintával és süllyesztett trambulinnal. A játszótér akadálymentesített, és nemcsak a strandról, hanem a Duna-parti sétányról, kívülről is megközelíthető. A parkban két új strandröplabdapályát is kiépítettek, valamint felújították a korábbi kosárlabdapályát is. A Dagály Gyógy- és Strandfürdő egész évben várja a látogatókat reggel 8 és este 20 óra között.