A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint szégyen, hogy a Magyar Szocialista Párt a parlamenti pártok közül egyedüliként egyáltalán nem vett részt az Országgyűlés 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi emlékülésén. 

Fotó: mti, bodnár boglárka, illusztráció
Fotó: MTI, Bodnár Boglárka, illusztráció



Dömötör Csaba kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetőjének nyilatkozatára. A szocialista politikus azt mondta, hogy az MSZP-frakció nem hajlandó együtt ünnepelni egy olyan kormánnyal, párttal, amely nemzeti egységet hirdet, de a többséget kirekeszti.    
    
A parlamenti államtitkár, aki kitért arra, hogy az eseményen a magyar közjogi méltóságok mellett a német Bundesrat és a lengyel szejm elnöke is részt vett, kiemelte: a szabadságharc 60. évfordulója az MSZP számára is jó lehetőség lett volna arra, hogy tisztázza 1956-hoz fűződő viszonyát. 
    
Jóvátehették volna a 2006-ot is, amikor a forradalom 50. évfordulóját kormánypártként tették tönkre – mutatott rá, hozzátéve: az 1956-os forradalom és szabadságharc  50. évfordulóját meggyalázták, brutális erőszakot és rendőrterrort, gumilövedékeket, gumibotot, könnygázt, vízágyút, lovas rendőröket és viperát vetettek be a békés tömeg ellen. A szocialisták a mostani évfordulón bizonyíthatták volna: számukra is jelent valamit, hogy voltak ezrek, akik az életüket adták Magyarországért – közölte a parlamenti államtitkár.
    
Megjegyezte: a baloldaltól azonban csak pár sípra és az ünnepi ülés bojkottjára futotta. Ezzel nem a kormányt sértették meg, hanem 1956 és az áldozatok emlékét.
    
A kormány köszönetet mond azoknak, akik országszerte részt vettek az október 23-i ünnepségeken, és ezzel méltóságteljesen emlékeztek a szabadságharc hőseire – közölte Dömötör Csaba.

(MTI)