A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök varsói V4-csúcson előadott javaslatai közül három elfogadhatatlan, egy pedig valójában Gyurcsány Ferencé.Az ellenzéki párt pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Orbán Viktor közös uniós hadseregre vonatkozó javaslata csak Gyurcsány Ferenc DK-elnök egy évvel ezelőtti javaslatát ismétli.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök másik javaslata kevesebb hatalmat adna az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, és többet a kormányfőket tömörítő Európa Tanácsnak, tehát tulajdonképpen „saját magának”.
    
A DK szerint a szociális kérdések és migráció nemzeti hatáskörben kezelésére vonatkozó javaslat azt mutatja, hogy „a miniszterelnöknek az utóbbi egy év sem volt elég arra a felismerésre, hogy az olyan globális feladatokat, mint a migráció, csak globálisan lehet kezelni”. Az ellenzéki párt szerint a szociális kérdés is Európa legfontosabb feladatainak egyike.
    
Az európai gazdaságpolitika szigorú költségvetési fegyelmére vonatkozó javaslat kapcsán a DK közleményében úgy fogalmazott: „kétségkívül ez a pont okozhatja majd a legvidámabb perceket Angela Merkelnek, elvégre a javaslatot Orbán az EU leggyengébb gazdaságával büszkélkedő kormányfőjeként tette”.
    
A DK szerint Orbán Viktor négy pontjából három elfogadhatatlan, a maradék egy pedig valójában a DK pontja, így „a magyar miniszterelnök csak nevetségessé tette magát varsói látogatásán” – áll a Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és Niedermüller Péter a párt alelnöke, EP-képviselője által jegyzett közleményben.
    
Pénteken Varsóban egyeztetnek a V4-ek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – kormányfői és Angela Merkel német kancellár az EU jövőjéről.

Forrás, fotó: MTI