Fotó: MTI, archív, szerk.

A Demokratikus Koalíció több szociális intézkedést, például a kisgyermekes anyák munkához juttatását illetve az egészségügyi rendszer fejlesztését is javasolja annak érdekében, hogy Magyarországon növekedjen a születésszám. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A párt frakciószóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai beszámolójára hívta fel a figyelmet. Eszerint 2018. első hét hónapjában 51 356 gyerek született Magyarországon, ami 1021-gyel, vagyis 1,9 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: „maguk a családok cáfolják” azt a kormányzati kijelentést, hogy 2018. a családok éve lenne.

A frakciószóvivő saját javaslataikat sorolva elsőként azt mondta, hogy minden kisgyermek számára hozzáférhetővé kell tenni a bölcsődei ellátást. Az anyákat segíteni kell abban, hogy vissza tudjanak térni a munkahelyükre, illetve biztosítani kell számukra, hogy részmunkaidőben dolgozhassanak – közölte a képviselő. A fiatalokat támogatni kell, hogy megszerezzék az első lakást – tette hozzá.

Az is javítaná a gyermekvállalási kedvet, ha megfelelő lenne a házi- és gyermekorvosi ellátás, illetve a védőnői szolgálat – mondta Gréczy Zsolt.