A Demokratikus Koalíció szerint a mentőszolgálat a működőképessége határán van és ezért bármelyik pillanatban összeomolhat a sürgősségi betegellátás.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Oláh Lajos, aki sajtótájékoztatót is tartott a témában, az MTI-nek azt mondta, a „kormányzati propaganda” azt állítja, hogy egy OKJ-s mentőápoló alapbére a 2010-es 173 ezer 756 ezer forintról mára 263 ezer 700 forintra nőtt. Ezzel szemben az Országos Mentőszolgálat zárt Facebook-csoportjában a dolgozók arról számoltak be, hogy a kézhez kapott összeg a valóságban olykor a 2010-es fizetésüknél is alacsonyabb volt – tette hozzá a független képviselő. Hangsúlyozta, hogy a kommentelők többsége 150 és 157 ezer forint közötti fizetést említett.
    
A politikus elmondta, hogy az ügyben írásbeli kérdést tett fel Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. A minisztérium részéről Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki kijelentette, hogy az egészségügyi szakdolgozók bére tavaly átlagosan 26,5 százalékkal emelkedett, a mentőszolgálatnál dolgozók bére pedig 12 százalékkal nő novembertől. Az államtitkár arra is kitért, hogy az OKJ-s mentőápoló átlagbére idén 263 ezer 700 forintra emelkedik, amit először decemberben kapnak kézhez. Hozzátette viszont, hogy előfordulhat olyan eset, amikor valamelyik mentődolgozó az átlagos bérhez képest alacsonyabb összeget kap, például azért mert az adott hónapban kevesebbet dolgozott, táppénzen volt – idézett a válaszból.
    
Oláh Lajos viszont úgy látta, hogy ha igaz az idei átlagos béremelésről szóló válasz, akkor novemberig az átlagbérnek 235 ezer 400 forintnak kellett volna lennie, ami bő 80 ezerrel magasabb annál, amiről a dolgozók beszámoltak.

(MTI)