A becsapott diákoknál lényegesen nagyobb kárt okozott Czeglédy Csaba az államnak, miután az általa működtetett hálózat 6,3 milliárd forint áfát és személyi jövedelemadót nem fizetett be a költségvetésbe. A tucatnyi cégből álló bűnszervezetben több vállalkozáson folyt keresztül a pénz, a közbeékelt cégek gyakran csődbe mentek, vagy külföldre települtek át. A baloldal által mártírnak titulált Czeglédynek nem ez az első ilyen ügye, 2003-ban szintén adócsalásért már jogerősen elítélték.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Csak egy napig lehetett szabadlábon az előzetes letartóztatásból képviselőjelölti mentességgel szabaduló Czeglédy Csaba. Családtagjai és a baloldal hiába bízott abban, hogy a képviselőjelölteket mentelmi jog illeti meg, Polt Péter legfőbb ügyész javaslatára a Nemzeti Választási Bizottság hamar visszavonta azt, mivel a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény még a képviselő-választás kiírása előtt történt. Czeglédy szabadulásakor és újbóli letartóztatásakor a baloldal hisztérikus szólamokat pengetett. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pedig a letartóztatás után az eljáró bíróság előtt tartott sajtótájékoztatót, és azt üzente, hogy akiknek közük van a Czeglédy-ügyhöz, a kormányváltás után elveszítik szabadságukat. Az MSZP-s Szanyi Tibor ezt írta közösségi oldalán: „ha kell, Táncsics módjára fogjuk kihozni a börtönből…” A korábbi szocialista pártelnök Lendvai Ildikó pedig egy szimpátiatüntetésen így fogalmazott: „Czeglédyvel együtt be van börtönözve maga Justitia is…”

Tényleg? Mintha semelyiküknek sem számítana, hogy Czeglédy Csabát valójában 6,3 milliárd forintos adócsalás gyanújával tartóztatták le.
 

Al-alvállalkozók

Az ügyről a liberális Magyar Narancs tavaly nyáron részletes leleplezést közölt. Oknyomozásuk szerint a 2011 óta diákmunka-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. mögött, amelyben 28 százalékos részesedéssel Czeglédy volt a meghatározó tulajdonos, egyúttal az igazgatóság elnöke, fiktív cégek sorából álló hálózat épült ki. A diákokat foglalkoztató cégekkel, köztük ismert multikkal a Human Operator szerződött, ez azonban tovább szerződött a munkára egy, a láncban alatta álló szövetkezettel, miközben a diákokat egy harmadik cég foglalkoztatta. A HM-nél, DM-nél, Müllernél dolgozó diákok rendre elmondták, hogy noha a Human Operator közvetítette ki őket, szerződést már az IdeHaza Iskolaszövetkezettel kötöttek, fizetést a Student Pro szövetkezettől kaptak. Mindkét cég vezetője szintén a gyanúsítottak között van. De a lánc közvetített diák munkaerőt a Tesco és a Praktiker számára is.

A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterheket a többlépcsős rendszer alsóbb szintjein álló cégeknek kellett volna megfizetniük, erre azonban nem került sor. Behajtani is nehéz lett volna rajtuk. A komáromi IdeHaza például egy középiskolába van bejelentve, ahol azonban nem ismerik őket.

Ahogy nem ismerik Bodajkon a szintén a helyi szakiskolába bejegyzett Studentka Worköt sem, pedig a csupán négyezres lélekszámú település két másik iskolaszövetkezetnek is helyszínt adott. Az ügyészség szerint a Studentka Worköt szintén a Human Operator által szőtt cégháló keretében alapították 2013-ban. Ahogy az iskolaigazgató mondja, szívességből, segítő szándékból engedték meg a bejegyzést, majd írták alá az alapító okiratokat, ám becsapták őket. Míg a Human Operator a cégbejegyzési adatok szerint számvitelileg rendben működik, 2015-ben például 248 millió forint adózott eredményt ért el, a Studentka Work jelenleg már felszámolás alatt áll. A cég ugyanis, miután 2016-ban botrányba keveredett a McDonald’snál dolgozó diákmunkásai kifizetésével, 714 millió forintos veszteség jelentése mellett mulasztotta el rendezni adótartozásait. A felszámolás kezdeményezése előtti időszakban egyébként vezetőt cserélt a Studentka Work. Az új igazgató a szlovákiai Besztercebányán is bejegyzett egy azonos nevű vállalkozást.
 

Rovott múlt

Czeglédy Csaba egyébként már évtizedek óta pörög a diákmunka-üzletágban. 2003-ban a Rébusz Iskolaszövetkezet elnökeként ítélték el adócsalásért egy év négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre. A szövetkezet ugyanis 8 millió forintot tüntetett el olyan számlákra történő utalással, amelyek ellenében nem történt valós teljesítés. A felfüggesztett büntetés nem riasztotta el a pénzügyi zsonglőrködéstől. Rövidesen megalakult a Rébusz 2.0 szövetkezet, amely 2007-ben került fel az APEH adótartozással rendelkező vállalkozásainak listájára.

Fotó: MTI, archív

Az ezredforduló előtt az akkor még alig húszéves Czeglédy egyébként a szocialisták ifjúsági tagozata, a BIT szombathelyi elnöke volt. Vélhetően ekkoriban kerülhetett kapcsolatba Gyurcsány Ferenccel, aki a korábbi pártállam ifjúsági szervezeténél, a KISZ-nél töltött be vezető szerepet. Jellemző, hogy a Rébusznak a BIT Köztársaság téri központjában volt a bejegyzett székhelye. Czeglédy Csaba törvényi elmarasztalása egyébként nem érintette kedvezőtlenül politikai karrierjét. Rövidesen kinevezték Szombathely alpolgármesterének, 2014-től pedig az MSZP szombathelyi elnöke. 2015-ben ő koordinálhatta a párt veszprémi és szombathelyi kampányát. Emellett az elmúlt években ügyvédként tűnt fel Gyurcsány Ferenc és Botka László mellett, valamint az MSZP-t is képviselték.

Gyurcsány Ferenc, pontosabban felesége, Dobrev Klára 2017 tavaszán még 80 millió forintos kölcsönnel segítette Czeglédy Csabát, miután megkezdődött az adóhivatali vizsgálat, és zárolták a Human Operator számláit. A DK elnöke szerint e pénzből lehetett rendezni a diákoknak járó tartozások jelentős részét. Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint ugyanakkor a baloldal azért támogatja Czeglédyt, mert ő a DK és az MSZP közös titkos pénztárnoka, és valójában Czeglédy-Gyurcsány-ügyről kell beszélni.
 

Bűnszövetkezetek

A Czeglédy Csaba által működtetett hálózat a visszaesők következetességével működtette azt a technikát, amiről a NAV már 2011-ben közleményt adott ki. Eszerint az iskolaszövetkezetekre és munkaerő-kölcsönzésre építő cégeknél jellemző, hogy alvállalkozói láncolatok létrehozásával próbálják ellehetetleníteni az ellenőrzést, és a láncolatban szereplő társaságok eltüntetésével minimalizálni áfafizetési kötelezettségeiket. A módszer jellemzői a fiktív munkaidő-nyilvántartás, a teljesítés nélküli számlák, a zsebbe fizetés. Amin az sem változtatott, hogy az iskolaszövetkezetek kedvezményben részesülnek, a diákmunkára ugyanis 30-40 százalékos adóenyhítést biztosít az állam.

A Human Operator és a hozzá kapcsolódó hálózat ügyében közel két éve tart a nyomozás, és tizenheten – köztük több szövetkezet vezetője – kerültek a gyanúsítottak közé. A vád üzletszerűen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, amelyben kilenc iskolaszövetkezet vett részt. Az ügyészség szerint a bűnszervezet 6,3 milliárd forint kárt okozott az államnak az áfa, valamint a személyi jövedelemadó befizetéseinek elmulasztásával.

Bár a Táncsicsnak titulált Czeglédyt jelenleg egységesen védik a baloldali pártok, emögött az állhat, hogy a Simon-ügy, a Zuschlag-ügy, a Sukoró-ügy után kínos lenne számukra, hogy a kampányban egy újabb korrupt politikusuk bukott le. Vagyis az egész táncsicsozás csak porhintés. Akármi lesz a választások végeredménye, április 9-től Czeglédy Csaba sorsa a baloldal számára már nem lesz fontos.

Szarka Sándor