Fotó: MTI, archív

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki kivonulást úgy kommentálta napirend előtti felszólalásában: ma megismerhettek minden értékes ellenzéki gondolatot, amit a világról és az ország ügyeiről gondolnak. „Fájó ez az űr, ami itt van, hiszen rendkívül sok közös ügyünk lenne az ellenzékkel, csak néhány szelfibot maradt hátra a padsorok között, mint egyfajta ellenzéki varázspálca az elmúlt időszakban” – fogalmazott.  

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A közelgő európai parlamenti választásokról szólva kiemelte: az álláspontok egész Európában kitisztultak, hiszen „az ellenzék vezére”, Gyurcsány Ferenc egy tanulmányban meghirdettette a bevándorláspárti programot, ami olyan, mintha a Soros-féle tanulmány „egyfajta műfordítása lenne”.

Megjegyezte azt is: Frans Timmermans, „a brüsszeli elit legharsányabb bevándorláspárti fenegyereke” az MSZP-nél tartott „eligazítást”.     

Ezzel szemben – folytatta – a kormányoldal változást akar elérni a brüsszeli politikában. „Nagyobb hangsúlyt akarunk fektetni a határaink, a kultúránk, szokásaink védelmére, és egyenrangú nemzetek együttműködésén alapuló európai közösségben akarunk élni” – mondta a frakcióvezető, aki szerint olyan brüsszeli vezetőket szeretnének látni, akik nem akarnak több migrációt. 

Szerinte az „európai bevándorláspártiak által motivált ellenzék kalandparknak tekinti a közintézményeket, hasra vágja magát és mondandó híján utcai erőszakra bíztatja a magyarokat”.

Kocsis Máté arra figyelmeztetett: a baloldal és a Jobbik között egy hiteltelen és abszurd koalíció formálódik, ami azt a veszélyt is a magában hordozza, aminek a magyar történelem már sokszor elszenvedője volt. „A vörösingesek és a barnaingesek koalíciója nem sok jóval kecsegtet” – fogalmazott.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azokat a gazdasági eredményeket sorolta fel – gazdasági növekedés, csökkenő munkanélküliség, Magyarország felminősítése, növekvő bérek – amelyeknek szerinte az ülésteremből való kivonulással ma az ellenzék hátat fordított. Szerinte ezek az eredmények egy erősödő ország képét mutatják, amit csak akkor lehet fenntartani, ha biztonság is van, azonban a biztonságot a migrációs tervek veszélyeztetik.     

Hangsúlyozta: az ellenzék az ország dolgaihoz és mindennapi küzdelmeihez csak egy „becsődölt lyukas zoknis forradalmat” tett hozzá, valamint „pár szelfibotot, Üvegtigrisbe illő színészkedést, egy obszcén szlogent, egy halom törvénytelen akciót, ma pedig üres székeket”.

Mindig a munkásokra hivatkoznak, de a munkát itt az Országgyűlésben megtagadják – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: a kormányoldal ugyanakkor végignézi az ellenzéki balhékat és meg is hallgatja őket, mert szeretné megadni a tiszteletet azoknak is, akik nem rájuk szavaztak. Ezért azt kérte az ellenzéktől, hogy ők is adják meg a  tiszteletet azoknak, akik munkát és érdemi javaslatokat várnak tőlük.