Senki, még a nemzetközi védelembe vett emberek sem „úszhatják meg” a felelősségre vonást, ha bűncselekményt követnek el. Kiutasítják őket az országból vagy börtönbe kerülnek – közölte a Belügyminisztérium (BM) hétfőn az MTI-vel.

A tárca arra reagált, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke ugyancsak hétfőn, sajtótájékoztatón hazugsággal vádolta a kormányt az elmúlt három évben oltalmazotti státuszt kapó 2300 emberrel kapcsolatban.

Egyebek mellett azt mondta, az érintettek között nem kevés a társadalomra veszélyes bűnöző, aki alkalmatlan a beilleszkedésre. Szóvá tette, hogy a bevándorlók által Magyarországon elkövetett bűncselekményekről semmit nem lehet hallani. Vona Gábor szerint utóbbiak körében volt börtönlázadó, késes fegyveres rabló, és olyan is, aki nemi erőszakot kísérelt meg az utcán.

A BM közölte: Vona Gábor tévedett sajtótájékoztatóján, mert a magyar rendőrség tájékoztatást adott a hivatkozott ügyekről, valamennyi megjelent a magyar sajtóban, mindegyik esetről lehetett „hallani”.

A BM hangsúlyozta: Magyarországon mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak. Közölték: amikor egy nemzetközi védelemben részesített ember – visszaélve Magyarország átmeneti védelmével – bűncselekményt követ el, a rendőrség és az igazságszolgáltatás „lecsap rá”, a nemzetközi védelem nem mentesít a következmények alól.

Ha egy nemzetközi védelmet kapott ember törvényt sért, bűncselekményt követ el, akkor úgynevezett visszavonási eljárásban nemzetközi védelme megszűnik, az illetőt idegenrendészeti eljárásban kiutasíthatják az országból vagy a bíróság ítélete szerint büntetés-végrehajtási intézetbe kerül – ismertették.

Sajnálatos, de nem titkolt tény, hogy a nemzetközi védelemben részesültek közül voltak, akik visszaéltek az átmeneti védelemmel, és jogsértő cselekményt követtek el annak ellenére, hogy a menedékkérelmük elbírálásának részeként végrehajtott ellenőrzésük alapján ez nem volt várható. Ugyanakkor ezeket az ügyeket – többször nemzetközi együttműködés keretében – a magyar rendőrség felderítette és eljárásában következetesen alkalmazta a büntetőjog rendelkezéseit – közölték.

MTI