A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásának adatai szerint a Fidesz-KDNP előnye Budapesten is jelentős, a biztos szavazóknál 45 százalék szavazna a kormánypártokra, ha most tartanák a választásokat, a második helyért pedig szoros verseny alakulna ki az MSZP, az LMP, a DK és a Momentum között.


Fotó: MTI, illusztráció

A Nézőpont Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy Budapesten él a választókorú népesség ötöde, és az ellenzék is „kiemelt csatatérként” tekint a fővárosra.
    
Hangsúlyozták: a fővárosi felnőtt népessége 32 százaléka a kormánypártokkal szimpatizál, ez statisztikai értelemben azonos az országos szinten legutóbb mért 31 százalékkal, tehát a Fidesz-KDNP előnye Budapesten is jelentős. A fővárosban az MSZP-vel 8, a Demokratikus Koalícióval (DK) és az LMP-vel 6-6, míg a Momentummal 4 százalék szimpatizál, ezeknél a pártoknál ez magasabb támogatottságot jelent, mint az országos, mert, mint írták, legutóbb az MSZP-t országosan 5, a DK-t 4, az LMP-t 3, míg a Momentumot 2 százalék támogatta. 
    
Megjegyezték: a Jobbiknál fordított a helyzet, Vona Gábor pártjával országosan a teljes felnőtt népesség egytizede szimpatizál, Budapesten viszont csak 4 százalék.
    
Közölték: a legvalószínűbb listás eredmények alapján (ez a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciáját jelenti) a kormánypártok 45 százalékon állnak, ez szintén azonos az országosan mért 44 százalékos eredménnyel. Jelezték: a felmérés adatai alapján a második helyért lényegében négyes holtverseny alakult ki az MSZP 13, az LMP 11 és a DK 10 százalékos eredménye alapján, de a Momentumra is 7 százalék szavazna a fővárosban. Az említett pártok ebben az esetben is előnyben vannak országos támogatottságukhoz képest (a legutóbbi kutatás alapján országosan az MSZP a listás szavazok 10, a DK 8, az LMP 7, míg a Momentum a voksok 4 százalékára számíthat). 
    
Hozzáfűzték: a Jobbik ebben a körben is rosszabban teljesít, míg országosan a listás szavazok ötödére esélyes, a fővárosban csak 6 százalék szavazna a pártra.
    
A közleményhez mellékelt grafikon adatai alapján a megkérdezettek 16 százaléka „kormányváltó rejtőzködő”, 11 százalékuk „egyéb rejtőzködő”, 8 százalékuk pedig nem szavazna. A válaszadók  5 százaléka, a biztos szavazók 8 százaléka egyéb pártot támogat.
    
A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása október 17. és november 12. között készült, ezer embert kérdeztek meg személyesen. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb budapesti lakosságra nem, kor és iskolai végzettség szerint. Ekkora mintanagyságnál a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

(MTI)