A szálak összeérnek, ma már világosan látszik, hogy Brüsszel és az ENSZ akarata ugyanaz, ami ugyanis jelenleg az ENSZ-ben és Brüsszelben zajlik, az az illegális bevándorlás legalizálása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva.

Fotó: MTI, archív

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek tanácsának ülése után kijelentette, 2015 óta szervezetten és irányítottan zajlik az illegális bevándorlás Európában.

Több mint három éve folyik a harc a körül, hogy megállítani vagy megszervezni kell-e a migrációt. A magyar kormány álláspontja kezdettől fogva egyértelmű és változatlan: a migráció veszélyeket hordoz, megállítható, és meg is kell állítani – húzta alá a miniszter.

Az ENSZ globális migrációs csomagjának és a menekültügyi csomagjának előkészítő tárgyalásin nem más zajlott, mint az európai emberek elárulása. A hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról című dokumentumok az európai érdekeket egyáltalán nem jelenítik meg – húzta alá

Magyarország olyan Európai uniót akar a jövőben is, ahol a karácsony karácsony marad, betlehemmel és karácsonyfával. Európának ragaszkodnia kell saját hagyományaihoz, örökségéhez, ma ezért ellen kell állni minden olyan kísérletnek, amely az unió népesség összetételének végzetes megváltoztatására irányul.

A magyar álláspont szerint Európában nem menekültkérdés van, hanem migrációs kérdés. A migrációs folyamatokat pedig meg kell állítani. Magyarország az illegális bevándorlókra illegális bevándorlókként és nem menekültekként tekint. A miniszter kijelentette, a magyar kormány éppen ezért New Yorkban nemmel fog szavazni az ENSZ migrációs és a menekültügyi csomagjára is.

„Vannak olyan szükséget szenvedő emberek, akiknek otthonában háború zajlik, akiket otthonaik elhagyására kényszerítenek terrorszervezetek. Ezeket az embereket segíteni kell, helyben, vagy a hazájukhoz legközelebbi biztonságos helyen” – fogalmazott.

Mint elmondta, Magyarország a Hungary helps elnevezésű programját megnövelt erőforrásokkal folytatja, és abban nyújt segítséget, hogy a rászorulók maradjanak az otthonukhoz legközelebbi biztonságos ponton. Ugyanis a legóvatosabb becslések szerint is 30-35 millió ember hozhat döntést, hogy elindul Európa irányába – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a tanácskozáson felhívta az Európai Unió figyelmét arra, hogy az unió képviselői sem Marrákesben, sem New Yorkban nem mondhatnak semmit sem az unió nevében tekintettel arra, hogy a tagországok egynegyede, hét ország úgy döntött, hogy nem támogatja a globális migrációs paktumot.

Jól látszik tehát, hogy minél több uniós tagország ismerte fel a csomag fontosságát, annál többen döntöttek úgy, hogy azt nem támogatják. Így legalább hét uniós állam fog nemmel szavazni, vagy tartózkodni jövő héten New Yorkban a csomagról tartott voksoláson.

Szijjártó Péter a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban elmondta, Magyarország továbbra is bővítéspárti ország, mivel a bővítés biztonsági és gazdasági érdeke az Európai Uniónak. Mint elmondta, Magyarország együttműködési megállapodást írt alá Szerbiával arról, hogy egy magyar uniós szakértő továbbra is a szerb kormány mellett fog dolgozni és segíteni fogja a csatlakozási tárgyalások minél eredményesebb és gyorsabb lebonyolítását. Annak érdekében, hogy Magyarország biztonsági és gazdasági érdekének megfelelően a Nyugat-Balkán európai integrációja felgyorsulhasson – húzta alá a miniszter.