Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (archív, illusztráció)

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte a hivatal szerdán az MTI-vel. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (archív, illusztráció)

A Nébih közleménye szerint járványügyi nyomozás folyik. 

Az állategészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasítására haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását, az Országos Járványvédelmi Központ kijelölte a fertőzött, valamint azon belül a különösen ellenőrzött területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató a Nébih tematikus aloldalán található. 

Közölték, hogy a vírust korábban Heves megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állapították meg, azokhoz az új megjelenés a viszonylag nagy távolság, több mint 70 kilométer és a rendelkezésre álló, járványügyi adatok alapján nem kapcsolható. 

Kiemelték, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. Gazdasági kára jelentős, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

A betegség illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is terjedhet. Ezért a Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra annak érdekében, hogy a járvány házi sertésekre ne terjedjen tovább. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal („moslékkal”) tilos takarmányozni. Emellett, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot – közölték. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a vírus sertéshúsban és az abból készült nyers, vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban évekig fertőzőképes marad. Ezért fontos, hogy a kirándulók a kijelölt szemétgyűjtőkön kívül még véletlenül se hagyjanak, dobjanak el élelmiszert, vagy élelmiszer maradékot a kiránduló helyeken.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk a Nébih honlapján (http://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis) találhatók.