A Magyar Idők összeállítása szerint jobbról-balról támadják Mirkóczki Ádám keddi nyilatkozatát, amely azt sejteti, hogy a Jobbik éveken át átverte saját szavazóit. Nem csak a Jobbik táborában keltettek felháborodást Mirkóczki szavai, amelyet radikális körökben már a párt őszödi beszédének neveznek. Miután a Jobbik szóvivője gyakorlatilag megtagadta a 2010 előtti korszakot, és azt állította, hogy valójában soha senki nem az volt, mint akinek a radikális korszakban látszott, csütörtökön Karácsony Gergely az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje kemény támadást intézett Vona Gáborék ellen – írja a Magyar Idők.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Karácsony Gergely a Magyar Narancs hasábjain úgy fogalmazott: „A Jobbikban továbbra is vannak nácik, csak most nem aktívak, mert megtiltották nekik a nácizmus hangoztatását.” Karácsony szerint a Jobbik Simicska Lajos oligarcha lopott pénzén kampányol, többek között azt akarják elhitetni, hogy nem rasszista párt. Szerinte Simicska tiltotta meg a szélsőjobboldali nézetek hangoztatását, hogy a csicskapártot szalonképesnek tüntessék fel a balliberális „elit” körében – fejtette ki a miniszterelnök-jelölt.

Mirkóczki keddi, a Zugló TV-nek adott interjúját Gaudi-Nagy Tamás egykori jobbikos képviselő a Magyar Időknek elsőként nevezte a párt őszödi beszédének, és azt is kijelentette, hogy ezzel szembeköpték a korábbi radikális szimpatizánsokat. Ugyanakkor nem csak ez a nyilatkozat borzolja a kedélyeket a nemzeti radikális táborban. Mirkóczki az említett interjúban arról is beszélt, hogy Alföldi Róbert rendező „nemhogy belefér, hanem egyenesen feltétele egy normális országnak”.

Ezzel szemben a Jobbik 2010-ben még tüntetést is szervezett Alföldi ellen. A Mandiner.hu csütörtökön hangfelvételt mutatott be, amelyen a párt országgyűlési képviselői a homoszexualitására utalva gúnyt űznek a színész-rendező nevéből.

Talán a fentiek miatt sem kizárt, hogy a cserben hagyott jobbikosok eleget tesznek a Vona Gábornak, miszerint ha a Jobbik visszaél szavazói bizalmával, ő azt várja a jobbikosoktól, hogy tüntessenek, s kérjék őt számon – idézte fel a pártelnök 2009-es szavait a Magyar Idők. A pártelnök korábbi szavaira mozgolódás kezdődött a nemzeti radikálisok között, akik nem tartják kizárnak, hogy a párt budapesti kampányzáróján szembesítik korábbi szavaival Vona Gábort.

A teljes összeállítás a Magyar Idők weboldalán olvasható.

demokrata.hu