Benyújtotta a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok kiemelt egészségügyi ellátásának megszüntetéséről szóló népszavazási kezdeményezéseit az MSZP és a Párbeszéd szerdán. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője a Nemzeti Választási Bizottság épülete előtt tartott sajtótájékoztatón felidézte, a múlt héten a népjóléti bizottságban amellett érvelt, hogy „amikor ilyen gyalázatos helyzetben van az egészségügy”, ne járjon VIP-ellátás a kormánytagoknak, de javaslatát a fideszes többség leszavazta.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azt mondta, az MSZP és a Párbeszéd baloldali pártként az egészségügyben a nemzeti kockázatközösség elvén áll, azaz azt gondolják, mindenkinek jár a színvonalas és elérhető egészségügyi ellátás, amire nem kell hónapokat, éveket várni. 

Azt mondta, a Fidesz 1800 milliárd forintot vont ki az egészségügyből az elmúlt években.

Abban a helyzetben, amikor folyamatosan a kórházak működésképtelenségéről, a sürgősségi betegellátás összeomlásáról, ok nélkül meghalt betegekről hallunk, nem megengedhető, hogy politikusok közpénzen VIP-ellátást vegyenek igénybe – jelentette ki, közölve, ezért három népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a sajtótájékoztató után az NVB-hez. 

Ismertetésük szerint a kérdések úgy szólnak: „Egyetért-e ön azzal, hogy a miniszterelnököt megillető juttatások körébe ne tartozzon egészségügyi ellátás?”; „Egyetért-e ön azzal, az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy a miniszert megillető juttatások körébe ne tartozzon kiemelt egészségügyi ellátás?”; „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az államtitkárt megillető juttatások körébe ne tartozzon kiemelt egészségügyi ellátás?”.

Korózs Lajos elmondta: a miniszterelnök és a miniszterek, államtitkárok egészségügyi ellátása más jogszabályi felhatalmazás alapján jár, ezért kellett három kérdést megfogalmazniuk. A kérdéseket Tóth Bertalan MSZP-elnök nevében nyújtották be.

Az NVB-nek harminc napon belül kell döntenie a kérdések hitelesítéséről. A bizottság hitelesíti a kezdeményezést, ha az az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik, megfelel az egyértelműség követelményének és nem ütközik tiltott tárgykörökbe. Az aláírásgyűjtésre a hitelesítés jogerőre emelkedésétől számított 120 napig van lehetőség, ez alatt 200 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Országgyűlés elrendelje a népszavazást.

A politikusok kitértek az Országgyűlés keddi, a lakás-takarékpénztárak állami támogatását megszüntető döntéséről. Korózs Lajos szerint az Országgyűlésen „rapid módon végigvert” döntéssel nagyon sok család és fiatal álmát vették el, és a lépés megmutatja a fideszes politikusokat jellemző „az arroganciát és hatalmi dölyföt”. Tordai Bence szerint 2-4 millió forintot vettek el a családoktól, és „miközben a gazdasági hátország közpénzből való felépítésére mindig jut pénz”, az egészségügyre és a lakásbővítés támogatására nincs, és egyre kevésbé lesz.