Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint megszorító csomagot készül összeállítani Orbán Viktor és kormánya. Napirend előtt azt mondta: a csomagra azért van szükség, „mert be kell tömni az új fideszes tolvaj generáció száját”.

Fotó: MTI/Kovács Tamás, szerk.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

A megszorítás elemei a cafeteria eltörlése, a lakáskassza állami támogatásának elvétele, valamint a közszféra dolgozóinak elbocsátása, amely a képviselő szerint csak idén kilencezer embert érint. A legfájóbb megszorítást azonban szerinte az oktatásban hajtják végre, a legveszélyesebbet pedig az egészségügy magánosításával. 

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában „átgondolatlan gépágyúzásnak” nevezte a felszólalást, amelynek oka, hogy az ellenzéki képviselő olyan politikát támogat, amely nem a teljesítményre épül, hanem azt ellenzi.

Bírálta, hogy a Párbeszéddel választási szövetségre lépett MSZP már 2006-ban, a magyar gazdaság összeomlásakor teljes mértékben tagadta a teljesítményt. Ez 2010 után megfordult, ami által jobban támogathatók a sérülékeny csoportok. Rámutatott a jelentős gazdasági növekedésre, a csökkenő államadósságra és arra, hogy a hiány évek óta 3 százalék alatti, miközben folyamatosan emelkednek a reálbérek.