Fotó: MTI/Kovács Attila, archív, illusztráció

Az MSZP azt várja a kormánytól, hogy tájékoztassa azt a 200 ezer beteget, akik szedtek abból a huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszerből, amelyek forgalmazását júniusban függesztették fel, miután valsartan nevű hatóanyagukban szennyező anyagot találtak. 

Fotó: MTI/Kovács Attila, archív, illusztráció

Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kabinet „sunnyog és hallgat”, ahelyett, hogy felvenné a kapcsolatot az érintettekkel.

Ujhelyi István, az ellenzéki párt EP-képviselője a tájékoztatón közölte, írásban fordult az uniós intézményekhez annak kiderítésére, hogy a magyar kormány az ügy kirobbanása óta kapcsolatba lépett-e az európai hatóságokkal. A politikus szintén úgy látja, a kabinet inkább elhallgatni, mintsem megoldani akarja a problémát, amely szerinte arra is felhívja a figyelmet, hogy szorosabb egészségügyi együttműködésre van szükség az EU-n belül

A politikus jelezte, öt nap alatt több mint tízezren töltötték ki az interneten azt a kérdőívüket, amely Magyarország és az Európai Unió jövőjéről tartalmaz kérdéseket. Az eddig beérkezett válaszok többsége éppen az egészségügyi együttműködés javítását sürgeti – tette hozzá Ujhelyi István.

Bangóné Borbély Ildikó kérdésekre válaszolva elfogadhatatlannak nevezte a kormány óvodai nevelést érintő terveit, amelyek szerinte egy jól működő rendszert tehetnek tönkre. „Most már a délutáni mesék helyett Orbán Viktorról fognak propagandafilmeket nézni a gyermekek elalvás előtt?” – kérdezte a szocialista politikus, majd hozzátette, ha lenne óvodás korú gyermeke, akkor megszegné a törvényt és nem engedné, hogy óvodába járjon.