Az MSZP-frakció nem hajlandó együtt ünnepelni egy olyan kormánnyal, párttal, amely nemzeti egységet hirdet, de a többséget kirekeszti – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője kedden, Budapesten, a Forradalom lángjánál tartott megemlékezésen.

Fotó: mti, soós lajos
Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció



Tóth Bertalan azzal is indokolta frakciója távolmaradását az ünnepi parlamenti ülésről, hogy nem hajlandók együtt ünnepelni egy olyan párttal, amely korábban kordont bontott, vasárnap viszont kordont épített, és rendőri brutalitásról beszél tíz éve, de elnézte, hogy embereket verjenek meg egy nemzeti ünnepen.
    
Közölte, nem hajlandók együtt ünnepelni egy olyan párttal, aki az Európai Unióból csak a pénzt tartja értéknek és a Szovjetunióhoz hasonlítja a nemzetállamok közösségét. Hozzátette: nem hajlandók együtt ünnepelni egy olyan párttal, amely a véleménynyilvánítás és a sajtószabadságról beszél, de közben különböző eszközökkel „bezáratja” a legnagyobb példányszámú ellenzéki napilapot, a Népszabadságot.
    
Tóth Bertalan azt követelte, helyezzék vissza a Parlament előtti Kossuth Lajos térre a Forradalom lángja emlékművet, szerinte ugyanis jelenleg méltatlan helyen áll a II. kerületi Nagy Imre téren.
    

Fotó: mti, soós lajos


A megemlékezés szónoka, Korózs Lajos országgyűlési képviselő közölte: akkor hűek 1956 örökségéhez, ha lerombolják Orbán „hazug, nemzeti együttműködési rendszerét” és egy valóban demokratikus új Magyarországot teremtenek.
    
Hozzátette: Orbán Viktor rendszere összhangban a radikális szélsőjobb árpádsávos pártjával, „a legrosszabbikkal” zsákutcába vitte az országot, elárulták az 1989-es rendszerváltás minden célját, értelmét.
    
Az MSZP országos elnökségének tagja szerint ma javában dübörög a történelemhamisítás, lassan elfogynak, akik 1956-ban alakították a történelmet, ezért sokan elérkezettnek látják az időt a legendák megteremtésére. „Kiretusálják az igaz embereket Schmidt Máriák és Orbán Viktorok” – fogalmazott.
    
Korózs Lajos szerint Orbán Viktor azt mondja, 1956-ban, 1989-ben és 2016-ban Magyarország az európai szabadságot védte, közben azonban ő maga számolja fel az európai és demokratikus Magyarországot.
    
Hangsúlyozta: az Orbán-rezsim súlyos eltévelyedése miatt nagyon is aktuális öröksége ’56-nak a demokrácia, a működő parlamentáris rendszer, a hatékony és versengő többpártrendszer, a sajtószabadság.
    
Korózs Lajos szólt arról is, hogy szerinte Orbánéknak az volt a bajuk a Népszabadsággal, hogy a lap felgöngyölítette a korrupciós ügyeiket.
    
A megemlékezés végén a frakció jelenlévő tagjai vörös szegfűt helyeztek az emlékműhöz.

(MTI)