Az LMP országos elnöksége egyhangú döntéssel listán szerzett országgyűlési mandátuma visszaadására kéri Hadházy Ákost, aki szerdán jelentette be kilépését a pártból és annak frakciójából.

Fotó: MTI, archív, szerk.

Fotó: MTI, archív, illusztráció (szerk.)

Ezt Keresztes László Lóránt társelnök ismertette egy más témában tartott sajtótájékoztatón. A párt az ügyben egy közleményt is kiadott, amelyben a döntést azzal indokolták: Hadházy Ákos a továbbiakban nem az LMP-t fogja képviselni.

Jogi úton országgyűlési képviselő nem hívható vissza.

Keresztes László Lóránt kérdésre kijelentette: megalapozatlannak tartja a korábbi társelnök azon nyilatkozatát, miszerint a politikai véleménykülönbségeket az LMP fegyelmi ügyként kezelné. Leszögezte: a párt bázisdemokratikusként működik, döntéseit kongresszusai hozzák, amelyek mindenkire vonatkoznak. Ez tartja össze az LMP-t – fogalmazott.

Kongresszusa döntött arról is – többek között Hadházy Ákos előterjesztése alapján -, hogy a párt önállóan indul a 2018-as választáson – folytatta, hozzátéve: ezt szintén kongresszusi határozattal lehetett volna felülírni. 

A társelnök egyben sok sikert kívánt a társelnökségről a választás után lemondott elődjének a további korrupcióellenes munkájához, amelyet – mint fogalmazott – eddig is nagyra értékelt a párt.

Kérdésre kijelentette: az LMP a tisztújítással rendezte sorait, politikailag egységes, a most zajló konfliktusok még a választási kampány utóhatásai. Utóbbiakról elmondta: a fegyelmi eljárások még nem zárultak le.

Hadházy Ákos ügyében még nem született másodfokú fegyelmi döntés, amelyben szigorították volna korábbi büntetését. Az elsőfokú határozat két évre eltiltotta a politikust a párton belüli tisztség betöltésétől.

Demeter Márta LMP-s képviselő a tájékoztatón kérdést kapott arról, mi a véleménye, hogy az LMP nem vette fel tagjai közé. Kijelentette: jelenleg a párt segítő tagja, felvétele folyamatban van. Arról nem adott tájékoztatást, hogy mindez mennyi időt vesz igénybe.