Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le a paksi bővítést, az arra szánt forrást pedig környezettudatos beruházásokra fordítsa.

Fotó: MTI, archív, illusztráció (szerk.)

Fotó: MTI, archív, szerk. 

Csárdi Antal országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: megbukott a biztonságra épülő jövő évi költségvetés. Kijelentését azzal indokolta: a miniszterelnök maga nevezte Oroszországot a keleti veszélynek, miközben a 2019-es büdzsé újabb 100 milliárd forintot fordít a paksi bővítéssel kapcsolatos munkálatokra. Megjegyezte, hogy Orbán Viktor kormányfő említett kijelentése után Vlagyimir Putyin orosz elnök szerinte raportra hívta a magyar miniszterelnököt.

Nincs olyan gazdasági érv, amely háttérbe szorítaná a nemzetbiztonsági érdekeket – szögezte le Csárdi Antal, hozzátéve: azzal az LMP is egyetért, hogy Oroszország kockázatot jelent az unió, és benne Magyarország, valamint a NATO számára is.

Hangsúlyozta: az ország energiabiztonsága nem a paksi bővítésen múlik. Ahelyett a megújuló energiák hasznosításának fejlesztésére kellene költeni, valamint szigetelésre.

A politikus kérdést kapott azzal kapcsolatba, hogy az elmúlt öt időközi önkormányzati választás mindegyikén alulmaradt az ellenzék jelöltje. Csárdi Antal arra mutatott rá: ezen választásokon igen alacsony volt a részvételi arány, amely minden politikai közösség, de leginkább az ellenzék számára azt mutatja, hogy az emberek csalódtak a politikában, így a feladat a bizalmuk visszaszerzése.      

Hozzátette ugyanakkor: a Fidesz olyan eszközökhöz nyúl, amelyhez szerinte egy demokratikus pártnak nem lenne szabad. Ezek közé sorolta olyan „független” jelölt indítását, akiről állítása szerint tudható, hogy a kormányoldal embere, és megmérettetése csak azt szolgálja, hogy megossza az ellenzék szavazóit. Kubatov-listáról is említést tett, amely alapján állítása aszerint „fenyegetéssel”, vagy barátságosan megkeresik a választókat a mozgósítás céljából.