Schmuck Erzsébet a paksi beruházás elvetésére szólított fel interpellációjában.

Szerinte ez az Orbán-kormány legkárosabb ötlete, s a legalább 4000 milliárdos számla visszafizetése minden családra egymilliós terhet ró majd. Az LMP ugyanakkor ezt az összeget a lakásállomány korszerűsítésére fordítaná, kiszámolták, hogy ha a szerintük teljesen felesleges paksi bővítésről lemondanak, akkor minden háztartás számára egymillió forint vissza nem térítendő támogatást tudnak biztosítani. Ezt az otthonok energetikai korszerűsítésére lehetne fordítani, s így mindenki jól járna, új pályára állíthatnák az országot – vélte az LMP-s képviselő, aki azt kérdezte: hajlandóak felülvizsgálni a paksi beruházással kapcsolatos álláspontjukat?

Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szerint sajnálatos, hogy az LMP-től újra és újra olyan álláspontok jelennek meg, amelyből kiderül: az energetikához nem értenek, s nem összetartozó dolgokat kevernek össze.

Hibás az alapvetése a képviselőnek, a hőszigetelés ugyanis nem befolyásolja a közvilágítást, vagy azt például, hogy az utcán a villamosok mennyi áramot használnak. A háztartásokat földgázzal fűtik, a hőszigetelés nem alternatívája az erőműépítésnek – jegyezte meg az államtitkár.

A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament 111 igen 15 nem és 10 tartózkodó szavazattal elfogadta.

MTI, demokrata.hu