Az Európai Parlament (EP) a Sargentini-jelentés elfogadásával a magyar polgárokat védi saját kormányával szemben – vélekedett az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteken Miskolcon, sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tóth Bertalan elmondta: az Orbán Viktor vezette kormány nem hajlandó szembenézni azzal, hogy elárulta a magyar polgárokat és azokat az európai értékeket, amelyekben a magyarok hisznek, és amelyekben elkötelezettek.

Hozzátette: Orbán Viktor a saját nyilatkozataival is szembemegy, ugyanis amikor az unió azt követeli, hogy a külső határokat meg kell védeni, akkor a magyar kormány ezt bírálja.

Az ellenzéki politikus megjegyezte, hogy ami az Európai Parlamentben ezen a héten történt, az Orbán Viktornak rossz, a magyar demokratáknak viszont jó üzenet.

Kitért arra is: Orbán Viktor nem akar kilépni az Európai Unióból, „mert jól jön neki, családjának és környezetének az uniós támogatás, (…) olyan Európát akar, amit Magyarországból csinált”. Az MSZP mindent megtesz, hogy ebben megakadályozza – hangoztatta Tóth Bertalan, hozzátéve: vasárnap mindenkit hívnak Budapestre, a Bem téri megmozdulásra.

Közölte azt is: hétfőn az Országgyűlésben benyújtanak egy 12 pontos javaslatot, amely egyebek mellett az igazságszolgáltatásról, a média szabadságáról, az alkotmányos keretek helyreállításáról szól.