Helyreigazítás a Magyar Helsinki Bizottsággal kapcsolatos valótlan tényállítások miatt

Hirdetés

„Az Európai Bíróság itt akarja tartani a bűnözőket” címmel a www.demokrata.hu oldalon 2018. szeptember 18. napján megjelent cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy a Helsinki Bizottság képviseletet nyújtott egy szexuális erőszak elkövetésével gyanúsított afgán férfinak. A valóság ezzel szemben az, hogy a cikkben megjelölt személynek a Magyar Helsinki Bizottság egyetlen alkalmazottja vagy megbízottja sem nyújtott képviseletet sem a menedékjogi, sem egyéb eljárásban.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán, archív, illusztráció

A Fidesz szerint az Európai Bíróság itt akarja tartani a bűnözőket ahelyett, hogy kiutasítaná őket.

Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója kedden Budapesten újságíróknak arról beszélt, hogy az Európai Bíróság napokban hozott ítélete szerint egy emberölési kísérletet elkövető afgán menedékkérőtől nem tagadhatja meg Magyarország a menedékjogot.

Sadzsin Ahmed menedékjogát azért vonta vissza, majd újbóli menedékkérelmét azért utasította el Magyarország, mert emberölés kísérlete és más súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítélte a magyar bíróság – ismertette a politikus. Megjegyezte: az Európai Bíróság egy bűnöző mellé állt Magyarországgal szemben.

Hidvéghi Balázs kitért egy szeptember elején történt esetre is, amikor egy másik afgán migráns egy budapesti gyorsétteremben erőszakoskodott egy nővel.

A migránsokat mindkét alkalommal a „Soros-hálózathoz” tartozó Helsinki Bizottság segítette és képviselte. A Helsinki Bizottság és a hozzá hasonló bevándorlást támogató szervezetek tehát abban érdekeltek, hogy minél több migránst hozzanak be és tartsanak bent Európában, még akkor is, ha veszélyes emberekről, bűnözőkről van szó – jelentette ki a kommunikációs igazgató.

A Fidesz szerint azonban bűncselekményt elkövetett embernek nem jár menedékjog, különösen akkor, ha a befogadó országban követi el tettét – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs.