Fotó: Demokrata, archív

Amint arról beszámoltunk, bűncselekmény hiányában fölmentette László Petrát a garázdaság vétségének vádja alól a Kúria.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A legfelsőbb bírói fórum megállapította, hogy az első- és másodfokon eljáró bíróságok a büntető anyagi jog szabályait megsértve tévesen állapítottak meg bűncselekményt és így tévesen szabtak ki büntetést.

Mint ismert, 2015 szeptemberében illegális migránsok tömege tört ki rohammal a röszkei gyűjtőpontról, mert nem akarták alávetni magukat a regisztrációnak. Az akkor az N1TV operatőreként forgató László Petra megijedt a felé rohanó törvénysértő sokaságtól és reflexszerűen lábbal megpróbálta távol tartani magától és a kamerától az illegális migránsok áradatát, miközben egy gyerekével a karján futó, egyes kurd források szerint véres iszlamista múltú szír férfi elesett, amikor kitépte magát egy rendőr karjából.

Az eset után László Petrát a Jobbik-közeli internetes televízió vezetői azonnal kirúgták állásából, anélkül, hogy megkérdezték volna álláspontjáról, a balliberális média gyűlöletkampányt indított ellene, a közösségi oldalakon pedig válogatott mocskolódásokkal gyalázták. Őt és családját iszlamista fenyegetés is érte, vérdíjat tűztek ki a fejére.

A Csongrád Megyei Főügyészség garázdaság miatt emelt vádat László Petra ellen, ennek nyomán tavaly januárban a Szegedi Járásbíróság bűnösnek mondta ki, és három évre próbára bocsátotta. Ezután az Amnesty International magyarországi lerakata, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért nevű formáció által létrehozott úgynevezett Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport azt követelte az ügyészségtől, hogy közösség tagja elleni erőszak miatt emeljen vádat László Petra ellen. A Soros-támogatású szervezetek részéről a Magyar Helsinki Bizottság jogásza képviselte a Röszkén eleső illegális migránst a másodfokú tárgyaláson, ahol a meghurcolt operatőr ellen szólalt fel. A követelőzésnek a Szegedi Törvényszék nem adott helyt, de helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, sőt, a magát a rendőr kezéből kitépő szír férfi felé irányuló, de őt el nem érő védekező mozdulatot is garázdaságnak minősítette.

László Petra ezután fordult a Kúriához, amely mai ítéletében megállapította, hogy az operatőr nem követett el bűncselekményt.

– Fontos hangsúlyozni, hogy a Kúria bűncselekmény hiányában mentette föl László Petrát. A védekező mozdulatát nem lehet kiragadni abból az összefüggésből, hogy 2015 szeptemberében Röszkénél megbomlott a közrend, amikor az illegális migránsok kivonták magukat a törvényes rendőri eljárás alól, és kitörtek a gyűjtőpontról – mondta a demokrata.hu-nak dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd.

László Petra jogi képviselője hangsúlyozta, hogy a balliberális média tendenciózus tálalása nem befolyásolhatja a bíróság ítéletét. Gaudi-Nagy Tamás hozzátette, hogy a büntetőjogi rehabilitáció után polgári perekben kaphat elégtételt a meghurcolt László Petra, aki jogerősen már pert nyert a Blikk ellen. A bulvárlap ugyanis nyilvánosságra hozta lakóhelyét, ami után rendőri védelem alá kellett helyezni László Petrát és családját a halálos fenyegetések miatt.

– Jó érzés, hogy győzött az igazság, de az elmúlt három évet senki nem adja vissza nekünk – mondta László Gábor, László Petra férje. Hozzátette: várnák a bocsánatkérést az őket rágalmazó balliberális sajtótermékektől, de nincsenek illúzióik. Ugyanakkor nem hagyják annyiban, a Blikk ellen megnyert pert újabbak követik.