A kínai miniszterelnök látogatása és a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) csúcstalálkozó miatti közlekedési korlátozásokat bírálták ellenzéki pártok hétfőn. A hatóságok azt hangsúlyozzák: a résztvevők biztonsága kiemelt biztonsági intézkedéseket igényel.

A Jobbik közleményében úgy vélekedett: meg lehet szervezni egy nemzetközi látogatást és csúcstalálkozót anélkül is, hogy fél Budapestet lezárnák, megbénítva ezzel a teljes fővárost.

Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselője azt írta: eddig sohasem látott dugókkal és káosszal szembesült csaknem mindenki, aki hétfő reggel és délelőtt Budapesten – akár autóval, akár közösségi közlekedéssel – utazni próbált. Emellett komoly problémaként értékelték az „állampolgárok megkésett és erősen hiányos tájékoztatását” is.

A Demokratikus Koalíció úgy vélekedett, hogy „Budapest elesett”. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője közleményében azt írta: hétfőn „százezrek dühöngtek és káromkodtak, amiért elkéstek iskolából, a munkahelyükről vagy az orvosi rendelésről”. Tarlós István főpolgármester pedig „beérte annyival, hogy értesítette a fővárosiakat: három napig szobafogságra lesznek ítélve”, miközben – a DK szerint – „gondoskodnia kellett volna a közlekedés minimumának fenntartásáról”.

Az Együtt közleményében azt írta: mivel három napra „járhatatlanná válik a főváros”, a budapestieket arra kell ösztönözni, hogy a tömegközlekedést használják. Ennek nyomán ebben a három napban a BKK-nak ingyenessé kell tennie a budapesti tömegközlekedést – tették hozzá.

Az M1 aktuális csatorna hétfő délutáni Híradójában azt mondták: a hatóságok szerint a 2011-es EU-csúcs óta nem volt olyan összetett és magas kockázatú esemény Magyarországon, mint a mostani KKE csúcs. A magyar kormányfővel együtt 16 védett személy tartózkodik egyszerre a fővárosban. A delegációk többször is keresztülmennek a városon, ezért a rendőrség azt kéri, aki teheti, autóval ne menjen a belvárosba – tették hozzá.

Múlt pénteken a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója is felhívta a figyelmet, hogy a kínai miniszterelnök látogatása és a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó miatt jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest több pontján, így a Liszt Ferenc-repülőtér környékén és a belvárosban is vasárnaptól szerdáig.